12 znakova da jedete previše šećera: Iscrpljenost, nervoza...

dijabetis, šećer, dijabetis, lijek, otkriće, liječenja šećerne bolesti, šećerna bolest, liječenje, šećer u krvi, znakovi
Posljedice prevelikog uzimanja mogu biti ozbiljne, piše 24sata.hr.

1. Stalna glad

Visoki krvni tlak sprječava glukozu da uđe u stanice. Rezultat toga je da tijelo nema dovoljno energije i da opet iznova traži energiju, tj. hranu.

2. Iscrpljenost

Kod povišene količine šećera tijelo nije sposobno pravilno pohraniti i apsorbirati glukozu. Energija se ne koristi efikasno, a stanice tijela ne dobivaju potrebnu energiju. Sve to dovodi do činjenice da se osoba često osjeća umorna bez razloga.

3. Često mokrenje

Ako je šećer u krvi previsok, bubrezi ne mogu ponovno apsorbirati tekućinu. Stoga tijelo, pokušavajući izjednačiti koncentraciju glukoze u krvi i stanicama, otapa krv unutarstaničnom tekućinom, čime se normalizira koncentracija glukoze.
To rezultira čestim mokrenjem, piše Bright Side.

4. Suha usta i pojačana žeđ

Ova dva stanja su posljedica ozbiljnog gubitka tekućine. Hipotalamus, koja procjenjuje nivo dehidracije i uzrokuje žeđ, šalje i ekvivalentnu poruku mozgu. Naravno, ne možete ne popiti kad ste žedni, ali bi bilo bolje da pijete vodu umjesto čajeva ili sokova, pogotovo alkohola.

5. Gubitak težine

S povećanim nivoom glukoze čovjek u kratkom vremenskom roku može izgubiti više kilograma. Postoji više razloga za to od kojih je jedan i da velika količina urina s visokom razinom glukoze tjera tijelo da troši više kalorija. Na taj način, tijelo pokušava „izbaciti" višak glukoze.

6. Infekcije

Infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije mogu se pojaviti i kod muškaraca i kod žena. Ipak, češće su kod žena s visokom razinom šećera i dijabetesom. Velika količina šećera stvara povoljno okruženje za razvoj gljivica i bakterija.

7. Suha koža

Može se povezati s visokom količinom šećera u krvi jer pojačanim mokrenjem tijelo gubi vodu i koža se počinje sušiti.
Također, oštećeni živci mogu onesposobiti normalni rad žlijezda znojnica, koje pak utječu na ravnotežu tekućina u tijelu.

8. Problemi s koncentracijom

Visoka razina šećera u krvi sprječava glukozu da uđe u moždane stanice, pa mozak radi na rezervi. Ovo direktno utječe na logičko zaključivanje i povezivanje informacija.

9. Zamagljeni vid

Povećana količina šećera utječe i na vid jer se stanice oka deformiraju i oko izgubi sposobnost fokusiranja.

10. Sporo zarastanje ozljeda

Ozljede sporo zarastaju zbog oštećenja krvožilnog sustava kao posljedice visokih razina šećera. To vodi lošijoj cirkulaciji krvi, osobito u udovima, i nedovoljne prehrane tkiva.

11. Impotencija

Povećani šećer u krvi utječe i na održavanje erekcije.

Zdrava erekcija zahtijeva zdrave živce, dobar protok krvi i pravilnu ravnotežu hormona. Ipak, višak šećera u krvi može negativno utjecati na sva tri sustava.

12. Razdražljivost

Istraživači i doktori kažu da su ljudi s visokim šećerom zabrinutiji, razdražljiviji i skloniji depresiji. Mozak ovisi o jednakoj i konstantnoj opskrbi glukoze, a nagla odstupanja negativno utječu na njegov rad. Kao rezultat toga, raspoloženje iznenada postaje sve gore.

Šećer također utječe na apsorpciju još jednog hranjivog sastojka odgovornog za raspoloženje: kroma. Krom je potreban za održavanje stabilne razine šećera u krvi, jer inzulin, koji čisti glukozu iz krvi, bez njega ne može ispravno funkcionirati.