10 prirodnih lijekova za koje ne trebate odlaziti doktoru

lavanda, lijek, čaj, miris, korisne kućne biljke, zdravlje, prirodni lijek
1. Citrofit - antibakterijsko djelovanje
Citrofit je ekstrakt sjemenki grejpa i prirodni antibiotik i antioksidans. Djeluje na široki spektar bakterija i virusa, a pritom nije štetan za organizam. Citrofit je prirodni lijek koji također uništava gljivice i parazite.

U usporedbi s 30 različitih tradicionalnih antibiotika Citrofit je pokazao jednaku učinkovitost, a dobra je stvar što bakterije i virusi ne mogu razviti imunitet na njega.

2. Propolis - protiv kašlja
Još jedan prirodni proizvod s antibiotskim djelovanjem. Propolis je smjesa smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvjetova različitih biljaka. Mnoga istraživanja pokazala su kako je propolis prirodni anestetik, antioksidans, antiseptik i antibiotik, a djeluje čak i protiv virusa.

Osim što će ublažiti grlobolju, podiže imunitet, učinkovit je i u liječenju kašlja, sinusa te krajnika. Krema od propolisa odlično je sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože. Može ga se uzimati u kapima ili u spreju.

3. Uvin čaj - protiv urinarnih infekcija
Najpoznatiji prirodni lijek i pomoć kod liječenja urinoinfekta je uvin čaj. Ima najduži i najčešću primjenu, a ublažit će bolne i neugodne tegobe i pečenje. Iako nije pretjerano učinkovit kod samog uništavanja bakterija uvin čaj ima dokazano djelovanje na sprečavanje širenja i izazivanja većih upala.

Naime, on je diuretik i pomaže kod izbacivanja bakterija iz organizma. Osim toga zbog nekih spojeva uvin čaj 'odljepljuje' bakterije s epitelijalnih stanica mokraćnih putova i one su tada pogodan cilj za i antibiotsku terapiju.

4. Valerijana - protiv napetosti
Biljka valerijana se zbog svog umirujućeg djelovanja još od 19. stoljeća koristi kao prirodni sedativ. Valerijana prvenstveno služi za liječenje nesanice, te uklanjanje napetosti.

Zanimljivo je kako njezino umirujuće djelovanje opušta mišiće te oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu. Ovu biljku lijepog mirisa neki koriste i kao biljni lijek za bolne i neredovite menstruacije, posebno ako je stres glavni uzrok izostanka ciklusa.

5. Češnjak - protiv bolesti dišnih puteva
Češnjak je snažan antioksidans i djeluje izuzetno povoljno na imunološki sustav sa protuupalnim svojstvima. Osim toga ima i antivirusna i antibakterijska svojstva.

Češnjak pomaže kod liječenja mnogih bolesti, virusnih i bakterijskih infekcija, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora. Češnjak osim toga, prirodno snižava kolesterol i krvni tlak, te pomaže pri regulaciji razine šećera u krvi.

6. Đumbir - protiv mučnina
Ova tropska začinska biljka prirodan je lijek protiv mučnina. Koristi se i kao lijek za prehladu, ali i za poboljšanje cirkulacije. Osim toga ima antiseptičko djelovanje i smiruje kašalj te se koristi kao dodatak toplim napitcima tijekom zime.

Ovo je snažan antioksidans koji stimulira funkciju jetre. Potiče rad srca i krvotok, stvarajući osjećaj topline. Ne preporučuje se osobama koje pate od gastritisa i čireva probavnog sustava. Potiče rad srca i krvotok, stvarajući osjećaj topline.

7. Ulje čajevca - protiv gljivica
Ulje čajevca ima antiseptička i fungicidna svojstva i spada u jedno od najdjelotvornijih prirodnih sredstava u borbi protiv gljivica na noktima. Antiseptička i antibakterijska svojstva još su prepoznali Aboriđini koji su ga koristili za saniranje ozljeda, ugriza i uboda insekata.

Aromaterapeuti ga preporučuju stavljati u malim dozama i razrijediti ga s nekim baznim uljem (hladno prešano ulje - maslinovo, suncokretovo, sezamovo ili kokosovo ulje).

8. Ehinacea - protiv gripe i prehlade
Izvorno američki rod cvjetnih biljaka Indijanci su koristili za liječenje i prevenciju upala dišnih puteva, a i danas je jedan od najčešćih prirodnih odabira kada želimo skratiti trajanje prehlade gripe te ublažiti simptome upale grla ili kašlja. Istraživanja su pokazala kako smanjuje trajanje prehlade za čak 25 posto.

9. Lavanda - protiv upala
Lavanda se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji no najpoznatija je po svojim ljekovitim svojstvima. Miris lavande smiruje živčani sustav pa je prirodni lijek za smirenje, pomaže kod glavobolje i kod upale mišića.

Par kapi ulja lavande potrebno je umasirati na bolna mjesta i trebala bi ublažiti bol. Kod problema s astmom preporuča se inhalacija s dodatkom lavandinog ulja. Možete čak probati i masažu prsa s nekoliko kapi lavandinog ulja.

10. Travarica - protiv boli u želucu
I rakija spada u kategoriju prirodnih lijekova, a mnogi će potvrditi kako nema boljeg lijeka za bol u želucu, ali i kod prehlade i gripe. Rakija se preporučuje i za bolove mišića i dezinfekciju rana.

Iako ima jako mnogo vrsta klasik je travarica. No, postoji nebrojeno mnogo vrsta travarica, otprilike koliko i raznih ljekovitih biljaka. Pronađite onu koja vam odgovara i živjeli.

zadovoljna.hr