10 glavnih uzročnika glavobolje koje možete izbjeći

Najčešće nije uzrokovana bolestima, već uzročnicima koji su dio svakodnevnog života.Nema domaćinstva koje u svojoj kućnoj ljekarni nema barem jedan lijek protiv glavobolje, ali kako biste izbjegli gutanje tableta donosimo vam 10 najčešćih uzročnika glavobolje koje možete izbjeći

1. Dehidracija
Ovo je možda najuobičajeniji uzrok glavobolja. Šezdeset posto ljudskoga tijela čini voda zbog čega organizam zahtijeva dovoljan unos vode. Za optimalnu hidrataciju organizma odrasla osoba dnevno treba popiti osam do deset čaša vode. Imajte na umu da kava i gazirani sokovi često dehidriraju tijelo.

2. Analgetici
Ironično, ali istinito: polovica kroničnih migrena posljedica su prečestog uzimanja lijekova protiv bolova među kojima su i oni protiv glavobolje.

3. Kofein
Kofein obično odagna glavobolju, ali ako se konzumira u prevelikim količinima djelovat će suprotno. Osim toga, ako odjednom prestanete piti kavu vrlo je vjerojatno da ćete imati glavobolje sve dok se organizam ne navikne funkcionirati bez kofeina.

4. Stres
Tenzijski glavobolje, koje su najuobičajeniji oblik, posljedica su fizičkog ili emocionalnog stresa. Predugo gledanje u monitor računala bez pazue jedan je od najčešćih uzroka fizičkog stresa. Stoga svakih pola sata uzmite pauzu, protegnite se i gledajte u daljinu. Emocinalni stres obično je teže ukloniti.

5. Sinusi
Bolove u glavi mogu inicirati i suhi ili začepljeni sinusi. Takve glavobolje manifestiraju se dubokom i neprestanom boli u jagodicama, čelu ili u korijenu nosa. Bol se obično pojača s naglim pokretom glave. Sredstva za pročišćavanje nosa mogu pomoći.

6. Nestabilna razina šećera u krvi
Glavobolje izaziva i niska razina šećera u krvi. Kako biste ga stabilizirali jedite odgovarajuće bjelančevine.

7. Određena hrana
Kikiriki, čokolada i crveno vino sadrže veliku količinu aminokiseline tiramin koja je okidač za glavobolju. Izbjegavati treba i hranu koja sadrži nitrate poput salama, hrenovka i kobasica. Mliječni proizvodi i pšenica također su uzročnici glavobolje, ali u rijetkim slučajevima.

8. Promjena vremena ili nadmorske visine
Promjene vremena, naročito tlaka zraka mogu uzrokovati glavobolje. Čak i posjet gradu na višoj nadmorskoj razini od onoga u kojemu živite može rezultirati dosadnom glavoboljom.

9. Hormoni
Hormoni estrogen i progesteron utječu na kemikalije u mozgu povezane s glavoboljom. Visoka razina estrogena može je ublažiti, a niska razina pogoršati.

10. Izloženost dimu cigareta
Pušenje cigareta uobičajeni je uzrok migrena. Ako ste nepušač ili želite prestati pušiti trudite se što više biti u okruženju u kojemu nema pušača. Ako ne možete izbjeći dim cigareta pokušajte staviti malo ulja peperminta na pulsne točke kako biste smanjili izloženost dimu.

MOJEzdravlje.ba