Zbogom, peglo! S ovih 6 trikova više nikad nećeš morati glačati

glačanje, trikovi, glačalo, čišćenje, glačenje , trikovi, olakšanje, pegla, peglanje, tableta, glačalo, čišćenje
Sada je dosta s tim! Krajnje je vrijeme da spremimo glačalo u ormar na duže vrijeme! Donosimo 6 savjeta kako bez glačanja možeš izgledati „ispeglano, neizgužvano".

1. Protresi tkaninu
Osobito jako te živcira glačanje košulja i bluza? Namjesti brzinu stroja za pranje rublja na 800 okretaja - osim što to „čuva" tkaninu, odjeća će izići iz bubnja vlažna i „spremna za oblikovanje". Dok je odjeća još vlažna, snažno je protresi! Potom je objesi - glatko, bez gužvanja. Tako će se posušiti i ostati glatka, piše miss7.24sata.hr.

2. Čarobno oružje - sušilica

Osim što posuši majicu, stroj za sušenje rublja može je i „izglačati" - to će ti uspjeti na dva načina:

1. varijanta: malo vode i u bubanj! Za sve koji se jako žure: uzmi raspršivač i navlaži malo izgužvanu odjeću. Potom je stavi u sušilicu. Nakon 10 minuta će iz nje izići neizgužvana. Važno: uzmi odjeću direktno iz bubnja čim se posuši - inače će se brzo opet zgužvati.

2. varijanta: hladno i toplo - kockice leda u sušilicu Stavi majice u sušilicu zajedno sa šakom kockica leda u sušilicu te ostavi da stroj radi pet minuta na najtoplije. Kockice će početi isparavati, odnosno nastat će vodena para koja će „izglačati" odjeću. Još se vide mrlje od vode i poneki nabor? Raširi i ostavi majice tako oko 15 minuta - bit će glatke poput lica Nicole Kidman.

3. Stavi odjeću ispod madraca

Ovo je stari vojnički trik za koji ti treba malo spretnosti. A moraš napraviti sljedeće:
1. Raširi omiljenu majicu na krevet.
2. Potom donju trećinu prevrni s lijeva na desno.
3. Potom presavij jednu stranu majice do sredine te preklopi rukave.
4. Drugu strana presavij do drugog kraja majice da bude također preklopljena - tako da liči na pravokutnik.
5. Sada namotaj majicu - odozgo prema dolje.
6. Stavi majicu ispod madraca te čekaj sat vremena. Na kraju moraš još samo pažljivo odmotati majicu.

4. Vrući zrak

Uskoro moraš na važan sastanak i bojiš se da ćeš zakasniti - ajme, kako još stići izglačati omiljenu bijelu bluzu? To možeš sasvim bezbrižno napraviti dok se spremaš u kupaonici. Rješenje glasi: vlažan zrak. Objesi bluzu pored tuša ili kade. Pusti vruću vodu i čekaj da nastane para. Važno: prije toga zatvori prozore da ne izlazi vlažan zrak. Nakon pet do deset minuta bluza će biti izglačana.

5. Toplo, vruće, fen za kosu

Možda je to teško povjerovati, ali ono što može izravnati kosu, može i odjeću. Raspršivačem navlaži zgužvane dijelove odjeće te obješenu odjeću posuši fenom (na najslabijoj snazi, fen drži oko 5 cm udaljen od odjeće). Dok je odjeća još topla, jednostavno je zagladi dlanom.

6. Čarolija iz raspršivača

Za kraj evo još jednog malog trika za glatke majice: pomiješaj u raspršivaču ocat i toplu vodu (u omjeru 1:3). Navlaži time majicu (sa udaljenosti od oko 30 cm). Kad se osuši, vidjet ćeš da su nabori nestali.