Zbog ove fotografije na Facebooku prijeti mu 11 godina zatvora

Zbog neodgovornog ponašanja na Facebooku do sada su uhićeni brojni kriminalci - od ‘pametnjakovića' koji su opljačkali internetski kafić na kojem su ostavili otvorene svoje Facebook profile s pravim podacima pa do Amerikanca koji se na Zuckerbergovoj mreži pohvalio s izazivanjem prometne nesreće tijekom vožnje u pijanom stanju i koji je nakon toga ubrzo uhićen.

Upravo je Facebook jedan od razloga zbog kojih bi Christopher Robinson iz Milwaukeeja mogao završiti jedanaest godina u zatvoru.

Protiv njega je na sudu u Wisconsinu podignuta optužnica zbog neispunjavanja svojih obveza prema djetetu (tri godine nije plaćao alimentaciju u mjesečnom iznosu od 150 dolara), a u ovom slučaju tužiteljima su pomogle i informacije s najveće društvene mreže. Na ABC Newsu prenose da je Robinson na Facebooku objavljivao fotografije na kojima je pozirao s novčanicama i bocama alkohola, što ukazuje na to da je on imao novca za alimentaciju, ali nije htio ispuniti zakonsku obavezu i financijski pomagati svoje dijete.

Zamjenik državnog tužitelja iz Milwaukeeja Kent Lovern rekao je novinarima ABC-a da u ovakvim slučajevima policija pokušava od obitelji i prijatelja saznati dodatne informacije o osumnjičenima, a jedan od izvora takvih informacija u posljednje je vrijeme postao i Facebook. On kaže da, u slučaju opravdane sumnje, državni tužitelj može tražiti sudski nalog s kojim mogu narediti Facebooku da dopusti pristup profilima traženih osoba te na temelju podataka s Facebooka mogu saznati dodatne informacije koje im mogu pomoći u slučajevima.

Iako o konkretnom slučaju Robinsona nije mogao govoriti, napomenuo je da nekada osoba kaže da nema financijskih resursa za ispunjavanje svoje dužnosti, no na kraju se ispostavi da je ta osoba lagala i da ima novca te je samo izbjegavala svoje zakonske obaveze.

Iz Facebooka također nisu htjeli govoriti o ovom slučaju, no njihov je predstavnik rekao da surađuju s policijom u određenim slučajevima u kojima to nalaže zakon.

Inače, Robinsonu je nalog za uhićenjem uručen još u veljači, no od tada se nje pojavio na sudu, a zbog neplaćanja alimentacije (za koju je, znamo zahvaljujući Facebooku, imao novaca) prijeti mu jedanaest godina zatvora.

‘Tako se ponašate kad ste pijani na Facebooku', komentirali su Robinsonovo ponašanje na stranici The Stir na kojoj kažu da je njemu želja za privlačenjem pozornosti i hvaljenjem s cool fotografijama bila puno jača od opasnosti dugogodišnjeg zatvora koje mu prijeti zbog izbjegavanja plaćanja alimentacije.