Zbog agresorske diplome iz Srbije profesor nije dobio posao u Sarajevu

Hrvatska, lažne diplome, plagijat, Marina Radoš, diploma, majka, BIH, diploma, fakultet, diploma, Sarajevo, fakultet, fakulteti, diplome, kupovina, matura, državna matura, Hrvatska, srednjoškolci, studenti, Sveučilište Mostar, Slavonija, diplome, zaposlenje, Hrvatska, studenti, BIH, Troplet, diplome, CKM Mostar, promocija nečega
...BiH rođenog u Srbiji Bojana Lukića po etničkoj osnovi, po osnovi nacionalnog porijekla i po mjestu stjecanja diplome, prenose agencije.

Lukić (36) prijavio se na radno mjesto profesora sporta u Gimnaziji Dobrinja, nakon čega je i izabran, međutim, Školski odbor Gimnazije poništio je natječaj na to radno mjesto, priopćeno je iz Advokatske kancelarije Ademović.

Općinski sud u Sarajevu je utvrdio da je poništenje ovog izbora bilo iz diskriminatorskih motiva većine članova Školskog odbora, zbog činjenice da je na to mjesto izabran Lukić, državljanin BiH rođen u Srbiji i koji je stekao diplomu visokog obrazovanja u Srbiji.

U presudi se navodi da je "općepoznata činjenica da se na prostoru FBiH pod pojmom agresorska država misli na Srbiju i etničku grupu Srba koji čine većinu u toj državi, te da sam termin agresorska država u tom kontekstu održava negativan stav prema državi Srbiji i etničkoj grupi Srba".

"Kada član školskog odbora izjavi, a što je potvrđeno izjavama svjedoka i elektronskom poštom Senada Poturkovića da neće u radni odnos primiti osobu iz agresorske države, a većina članova ga u tome podrži, a imajući u vidu gore navedeno, sud smatra da je tužitelj u konkretnom slučaju stavljen u nepovoljniji položaj zbog svoje etničke i nacionalne pripadnosti, kao i zbog činjenice da je diplomu stekao izvan BiH i da se radi o diskriminaciji po navedenom osnovu", dodaje se u presudi.

Iz Advokatske kancelarije Ademović priopćeno je da je ova nepravosnažna odluka donesena u srijedu, 13. svibnja, te da se njoj navodi da je povrijeđen Zakon o srednjem obrazovanju u dijelu kojim je propisana zabrana diskriminacije u srednjim školama.