Zavist i ljubomora glavni su pokretači objava na Facebooku

facebook
...objava na Facebooku te da tako negativno utječu na mentalno zdravlje njegovih korisnika.

Profesor Benbasat došao je do zaključka da se objavama na Facebooku stvaraju ciklusi ljubomore i samovažnosti, zbog kojih se većina korisnika osjeća manje vrijednima ili neispunjenima, što rezultira objavama u kojima se svatko želi pokazati na najbolji mogući način.

„Već se zna da aktivno sudjelovanje na društvenim mrežama često vodi depresiji, tjeskobi i narcisoidnom ponašanju, ali dosada nije bio objašnjen razlog. Mi smo otkrili da su zavist i ljubomora karika koja je nedostajala", rekao je Benbasat.

Prema njegovom istraživanju, objave koje najčešće rezultiraju zavisti i ljubomori su fotografije s putovanja. Osim toga, ljudi se zapravo potajno natječu i tako stvaraju sliku života koja nije realistična, samo zbog želje da nekoga drugoga učine ljubomornim baš kao što su u nekom trenutku i oni bili.

Za ovo istraživanje Benbasat i njegovi suradnici ispitali su gotovo 2000 Facebook korisnika, pitajući ih niz pitanja o njihovim navikama na Facebooku i osjećajima koje su iskusili korištenjem istog.

„Dijeljenje fotografija i važnih trenutaka u vašem životu zapravo i jest svrha Facebooka, ali smatram da je važno upozoriti ljude da znaju kakav utjecaj to može ostaviti na njihovo mentalno zdravlje. Roditelji i učitelji trebali bi biti svjesniji koliko na mlade ljude može utjecati ovakva crna strana društvenih mreža", zaključio je Benbasat.

znanost.geek.hr