FOTO  Zatvoren 2. Dječiji sajam u sarajevskoj Skenderiji.

dječiji sajam, Sarajevo

S obzirom na broj posjetioca, koji prema prvim statistikama iznosi 25 000, i njihove pozitivne reakcije, veliko interesovanje medija, te na brojne sadržaje i manifestacije koje su se održale unutar sajma, ovaj događaj je u potpunosti opravdao status najveće zabave za djecu do 10 godina. Značaj i misiju Dječijeg sajma prepoznale su i zvanične institucije poput premijera Vlade KS Elmedina Konakovića, Ministarstva kulture i sporta KS, Općina Centar i Ilidža, MUP KS, Crvenog križa Novo Sarajevo, Hitne pomoći KS, JVBKS.

Povjerenje sajmu ukazala je i JU „Djeca Sarajeva" koja je na samom događaju proslavila 70 godina postojanja i predstavila talenat i rad svojih polaznika i njihovih odgajatelja. Osim djece JU oko 1000 djevojčica i dječaka imalo je priliku pokazati svoje vještine i postignuća na sajamskoj pozornici, na ponos brojnih roditelja i zadovoljstvo širokog auditorijuma. Pored sarajevskih mališana, sajam je ugostio djecu iz Visokog, Kaknja, Pala, Vareša, a posebna čast organizatorima bila je ugostiti djecu iz Konjević Polja na samom otvorenju.

No, uz zabavu, zanimljiva takmičenja, muziku, poklone, balone, ples, maskote i performanse sajam je i ove godine u fokus stavio porodicu, dijete i njegov zdrav i pravilan rast i razvoj. Tim povodom održana su brojna savjetovališta za roditelje i edukativno-kreativne radionice za najmlađe. Posebnu pažnju izazvale su aktivnosti institucija od javnog značaja poput vatrogasaca, spasilaca, ljekara i policije, čiji je štand posjetilo oko 2500 djece. Organizatori sajma su sa željom da se djeca posvete sportu omogućili najmlađima druženje sa evropskim prvacima, košarkaškim kadetskim reprezentativcima Bosne i Hercegovine. Društvenu odgovornost, svoj humanitarni karakter i namjeru da se poštuju različitosti i insistira na inkluziji sajam je pokazao u saradanji sa udrugama poput Duge, Oaze, Život sa Down sindromom, Pomozi.ba, SOS Sela i drugim, čije su radionice i nastupi izazvali veliko interesovanje posjetitelja Dječijeg sajma. Ovom prilikom Federalni zavod za transfuzijsku medicinu organizovao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi, kojoj su se odazvali brojni roditelji. Zahvaljujući pomno biranim izlagačima, koji su svoje vrhunske proizvode i usluge ponudili po jedinstvenim, diskontnim cijenama, Dječiji sajam je još jedanput bio prilika da roditelji, ili oni koji će to uskoro postati, nabave neophodnu opremu i potrepštine za djecu, znatno uštedivši kućni budžet.
Sve ovo dodatni je podstrek za organizaciju 3. Dječijeg sajma u Sarajevu. Vidimo se sljedeće godine!