Zašto su psi toliko sretni kad nas vide?

Njemački ovčar

... nije vidjeo godinama. Skakanje, lizanje, umiljavanje i lavež, dočekaju vas svaki put kada dođete kući... "Gdje si bio?", "Zašto si me ostavio?", "Obećaj da ćeš sljedeći put i mene voditi!", samo su neke od rečenica koje možete pročitati na tom sretnom licu. Zašto je to tako? Zašto baš psi tako reagiraju, dok druge životinje ne pokazuju tu sreću u tolikoj mjeri? 

Znanost je odgonetnula ovu zagonetku pa stručnjaci kažu da za to postoje dva razloga:

1.Preci pasa su vukovi.
2.Psi su radoznali.


Evo objašnjenja prvog razloga:

Prije nego što su postali naši ljubimci i vjerni prijatelji, psi su bili sličniji vukovima. U svijetu vukova, lizanje po licu i pokazivanje emocija, kada ugledaju sebi drago biće, je pozdrav dobrodošlice. Za vukove je lizanje ono što je za ljude rukovanje. Lizanjem člana čopora, koji odnekud dolazi, vuk saznaje i da li je taj drugi vuk večerao i da li donosi nešto i za čopor.

On je istraživao kako psi vide ljude i došao do podatka da je za ovaj odnos miris jako važan. "Miris vlasnika je taj koji izaziva sreću u psu. Ipak niti jedan drugi miris, čak ni miris drugog psa s kojim živi, ne izaziva toliku sreću kod psa. Psi nas doživljavaju kao nešto veoma vrijedno i za nas vlasnike imaju posebne emocije koje ne pokazuju prema nijednom drugom biću."

Drugi spomenuti razlog pseće sreće jest njihova radoznalost. Psi nas ne vole samo zato što ih hranimo, već i zato što im je s nama život zabavan, nudimo im nova iskustva, vodimo ih na različita mjesta, iznenađujemo ih, a njihovoj prirodi to odgovara.

Psima je bez vlasnika dosadno pa je i to razlog njihove sreće, kada se vlasnici pojave na vratima. Ipak, stručnjaci kažu da su psi i ljubomorni na svoje vlasnike, jer "stalno negdje moraju ići".

Pas gori od želje da sazna gdje ste bili, ponjušiti će vas da sazna da li ste bili s drugom životinjom, da li ste ga iznevjerili, i naravno, na kraju - da li ste im donijeli hranu.

Bez obzira što je razlog te silne sreće, kad god dođete kući gdje vas čeka pas, pomazite ga, izljubite i poigrajte se s njim. Pokažite mu da vam je s njim ipak najljepše...

Index.hr