Zašto najviše lažemo u SMS porukama

bluetooth, sex, grudi, mobitel, silikoni, telefon, prenosivost brojeva, mobiteli, zračenje, popis, lista, mobitel, zračenje, prenosivost brojeva, mobilna telefonija, telefon, bh telekom, sms, HT MOSTAR, bh telekom, prenosivost brojeva, bh telekom, telekom srpske, Eronet, signal, mobitel, Vrgorac, Facebook, mobiteli, twiter, sms, laž, laganje, sms, poruke, laž, sms, sms poruke, mobitel, veza, prekid, sms, oprez, žena, ljubav, mudraci, sms, poruke, saznanja, telefon, mobitel, prljavština, sms, SMS poruka, krivi broj, sms, sms poruke, muškarci, broj telefona, sms, SMS poruka, sms poruke
Kada želite nešto slagati, to je najbolje učiniti putem SMS poruke - tako su barem pokazala istraživanja koja su proveli University of British Columbia i Common Sense Media, a čije je rezultate objavio Online-Education.net.

Ova su istraživanja provedena na školarcima i studentima u SAD-u te se pokazalo da oni najmanje vjeruju upravo informacijama koje dobiju putem SMS poruka.

Tako je čak 95 posto ispitanih izjavilo da više vjeruju komunikaciji putem video chata nego putem SMS poruka, a više vjeruju i komunikaciju ‘uživo' u odnosu na dopisivanje putem mobitela (31 posto njih vjeruje da će ih prijatelji prevariti i lagati putem poruka nego u komunikaciju licem u lice), dok 18 posto njih više vjeruje telefonskim razgovorima nego tekstualnom dopisivanju.

Razlozi zbog kojih ne vjerujemo SMS porukama nalaze se u činjenici što u takvoj komunikaciji nema kontakta očima, nisu vidljivi pokreti tijela i nema glasovne komunikacije koja bi mogla ‘odati' nervozu. Također, komunikaciju putem tekstualnih poruka moguće je ranije isplanirati i dobro razmisliti prije odgovora tako da su veće šanse da se isplanira neka laž.

Rezultati ovih istraživanja ukazuju i na to da je više od trećine školaraca i studenta barem jednom do sada koristilo mobilne telefone za varanje na ispitima te se s novim tehnologijama promijenio i način prepisivanja u školama i na fakultetima.

Telefoni se tako najčešće koriste za varanje tako da se u njih ranije upišu informacije te 26 posto ispitanih prepisuje na taj način, 17 posto ispitanih slikalo je test s pitanjima te su ga poslali svojim prijateljima kako bi dobili odgovore od njih, dok je petina njih odgovore pretraživala na internetu tijekom ispita - zanimljivo je da 25 posto studenata ovakav način prepisivanja i dobivanja odgovora na ispitima uopće ne smatra varanjem.

Izvor: Dnevnik.hr