Zaigraj kviz 'Prvi put biram!' i osvoji vrijedne nagrade

kviz pod lupom
Riječ je o generaciji rođenoj u periodu od 1996-1998. godine, a koja 2. listopada prvi put stiče pravo izlaska na izbore. Kampanju "Prvi put biram!" organizira Koalicija za slobodne i poštene izbore - Pod lupom, kako bi dodatno edukcirale i motiirala mlade širom Bosne i Hercegovine da aktivno koriste svoje biračko pravo i ostvare rekordan izlazak na izbore ove godine. Petnaest mladih je odlučno u ovoj namjeri i poručili su građanima da će oboriti rekord u izlaznosti na predstojećim lokalnim izborima.

,,Na predstojećim lokalnim izborima treba da shvatimo koliko smo važni i koliko možemo uticati na promjene. Kampanjom pod nazivom "Prvi put biram" želimo oboriti rekord izlaznosti mladih na izbore. Hoćemo da budemo primjer generacijama koje dolaze, ali i onima koji su stariji od nas" rekla je Dženisa Memić, učenica Medicinske škole Jezero.

U svrhu motivacije građana da izađu na predstojeće lokalne izbore Koalicija „Pod lupom" je kreirala edukativno-zabavni facebook kviz o izborima. Učestvovati mogu svi građani i građanke BiH, a za najbolje plasirane učesnike kviza Koalicija dodjeljuje 23 vrijedne nagrade.

,,Kviz nudi mogućnost da se građani i građanke dobro zabave i testiraju svoje znanje o izborima u konkurenciji sa svim starosnim generacijama iz cijele BiH", rekla je Jovana Kljajić, koordinatorica za odnose s javnošću Koalicije "Pod lupom".

Kljajićeva dodaje da pravo na prve tri nagrade imaju samo najbolje plasirani mladi koji su rođeni između 1996-1998. i koji do danas nisu ostvarili biračko pravo, dok preostalih 20 nagrada mogu dobiti sve ostale starosne generacije.

Kvizu mogu pristupiti svi putem facebook stranice Koalicije "Pod lupom" ili na sljedećem linku https://goo.gl/RocP6q .

Iz Koalicije navode da je informiranje i edukacija mladih o važnim aspektima izbornog procesa od izuzetnog značaja u vrijeme održavanja izbora, posebno s obzirom da maturanti i brucoši ranije nisu imali pravo da glasaju. Kviz traje do 29. rujna kada će biti uručene nagrade pobjednicima. Koalicija "Pod lupom" će i pred Opće izbore 2018. vršiti edukaciju ,,Prvi put biram", a cijeli projekat je financijski podržan od strane Europske Unije i USAID-a.