Zagrepčani došli u dubrovački restoran pa doživjeli šok!

more, radnici, studenti, Mostar, cijene, slaba probava, probava redovita, Dubrovnik, Hrvatska zemlja, konobari, radnici, turizam, sezonski radnici, turistička sezona, turistička sezona, turistički radnici, radne dozvole, Hrvatska, stopa zaposlenosti, Federacija BIH, nezaposlenost
Arhiva

...ali skroz prijateljski Zagrepčanin konobaru na ulazu u jedan izgledom prosječan dubrovački restoran na Lapadu. S druge strane muk. Umjesto odgovora konobar nezadovoljno širi ruke, govorom tijela poručuje: ‘A šta bi vi htjeli', okreće se bez riječi i odlazi. 

Umorni gosti, koji su u Dubrovnik to poslijepodne stigli iz Herceg Novog, ipak odlučuju ući. Sjedaju na terasu, isti konobar šutke i bezvoljno donosi jelovnik. Par iz Zagreba zaključuje da je 500 kuna za ribu previše, ali i da ne žele dati ni 110 kuna za porciju rižota. Pogotovo uz takvu uslugu. Ustaju i odlaze. Iza njihovih leđa iz restorana posve razgovijetno ispraća ih glas: Idioti.

U drugom, dosta poznatom dubrovačkom restoranu, sve je po propisu, usluga na razini, nema primjedbi ni na hranu ni na cijene. Nitko, uostalom, i ne računa da će tamo jesti jeftino, ali društvo od 12 osoba ipak je ostalo zatečeno. Naime, postavu stola po osobi naplaćuju čak 38 kuna! Da ljudi ne plate postavljanje stola, jelo bi se valjda s poda, što li?! Ceh je očekivano iznosio oko 10.000 kuna, crni rižoto po 278 kuna pokazao se papreno skup, ali gosti nisu trepnuli. Upitnici nad glavom ostali su jedino zbog tih 38 kuna pomnoženih s 12.

Cijene su masne, domaćini poput ovih s početka našeg teksta već izvan sebe, a sezona se tek zahuktava. Kako će to izgledati kad u špici u zemlji svakog dana bude više od milijun turista? S obzirom na manjak radne snage, tenzija će vjerojatno biti više nego inače, Prosječnom je Hrvatu preskupo i kad za hamburger mora dati 80 kuna, koliko stoji u jednom novootvorenom dubrovačkom fast foodu. No dok su domaćini pristojni, lakše je otrpjeti i skupoću.

Kad nisu, dobro je znati da se u nedalekoj Crnoj Gori, kako veli naš par Zagrepčana, fini rižoto može pojesti za osam eura, obilna porcija janjetine za 13 eura, dok plata s morskim plodovima za dvoje stoji 40 eura. U Turističkoj zajednici Dubrovnika, koja se niti može niti želi upletati u cjenovnu politiku, žale zbog neugodnosti koju su doživjeli Zagrepčani. OKRUTNO PONAŠANJE Postupak konobara zgrozio sve, a lanac kafića se ispričao: Duboko smo razočarani Neugodno mu zbog cijena - Kad dobijemo pritužbu gosta, proslijedimo je nadležnima - gradskoj službi, inspekciji. Istjeramo stvar do kraja da se krivac barem ispriča - odgovaraju iz TZ-a.

Kako kulturan i ljudski odnos sve mijenja, bezobrazni bi dubrovački konobar mogao naučiti od kolege iz Baške na Krku, kojem su u kafić sjele Zagrepčanke mama i četverogodišnja kći: - Naručila sam joj sokić Yippy, koji je u dm-u oko šest kuna, a na računu 29 kuna! Čak mi je i konobar priznao da mu je pred našim ljudima neugodno zbog takvih cijena - kaže Zagrepčanka, koju je uzrujala cijena, ali se zbog pristojnoga konobara na kavu vratila i sutra.

vecernji.hr