FOTO  Zagrebačka premijera filma 'Gospa od Utočišta'

gospa od utočišta
... Nadbiskupijskom pastoralnom istitutu u Zagrebu, u dvorani Vijenac, Kaptol 29a s početkom u 19 sati premijerno će biti upriličena projekcija dokumentarnog filma „Gospa od Utočišta" redatelja Srđana Segarića.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti toga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak.

Na prošlogodišnjem osmom filmskom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova koji se održavao u marijanskom svetištu na Trsatu film "Gospa od Utočišta" osvojio je Grand-Prix Festivala, kao i nagradu za najbolju glazbu u filmu.

U obrazloženju predsjednika žirija Petra Trinajstića za film „Gospa od Utočišta", redatelja Srđana Segarića navodi se da je dokumentarac u kome žiri prepoznaje rad istinskog vjernika i teološkog znalca koji svakim kadrom ove velike priče to jasno i pokazuje. Segarićev film oličenje je onoga klasičnog vjerskog, hodočasničkog filma iz koga pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njenih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu film dobio neke metaforičke značajeve dostojne evanđeoskih zapisa.

Glazba skladatelja Pere Ištvančića u filmu Srđana Segarića koji priča o povijesti čuvenog aljmaškog svetišta i križnom putu vjernika i njihove Gospe tijekom Domovinskog rata dočarala je svu tragiku, ali i veličanstvenost zbivanja koja se nižu minutama ovoga vrsnog filma prožetog katoličkim iskazima vjere i nade. Ištvančićeva glazba odiše ravnicom, Dunavom i Dravom, ali i opjevava duše ovog našeg vjerničkog puka. Ulaz na premijeru je slobodan.