Zašto baš ja? Evo koga komarci češče ujedaju od ostalih

Čak 2% nas je visoko privlačno komarcima, a naučnici su otkrili neke iznenađujuće razloge za to.

Vaš metabolizam i jedinstven kemijski sastav organizma - karakterističan kao otisak prsta - igraju važnu ulogu u određivanju toga da li ste magnet za komarce ili ne. - kaže dr Phil Keler, profesor entomologije na sveučilištu u Floridi. Ističe i da postoje dokazi da stepen privlačnosti za komarce, koji posjedujete, može biti promijenjen vremenom.

Evo nekih interesantnih otkrića o tome, zašto su neki od nas posebno ukusne mete malenim vampirima:

Komarci preferiraju krvnu grupu O

Tijekom svoje potrage za obrokom, skoro su dvostruko veće šanse da će se komarci zaustaviti kod osoba nulte krvne grupe, nego kod osoba krvne grupe A, ističu Japanski naučnici. Mnogi ljudi luče supstance, koje omogućavaju komarcima da identificiraju krvnu grupu, prijee nego što ubodu.

Pivopije, pazite se

Ispijanjem samo jedne flašice piva možete značajno povećati šanse da vas napadne komarac, sudeći po istraživanju objavljenom u američkom časopisu Asocijacije za kontrolu komaraca. Naime, istraživači su primijetili da više komaraca slijeće na ispitanike nakon što su popili pivo, nego na one koji ovo piće nisu konzumirali.

Budite na oprezu tijekom noći punog mjeseca

Američka Asocijacija za kontrolu komaraca prijavljuje da su ove krvopije 500 puta aktivnije kada je mjesec pun. Svakako, najrizičnije doba za ugriz komarca su zora i sumrak, kada ženke nekih vrsta ovog insekta putuju i do 40 kilometara u potrazi za obrokom. Imajte u vidu da mužjaci ne grizu.

Nosite čarape

Oporan miris prljavih stopala je očito neodoljiv komarcima, otkriva Barth Nolss. Ovaj hrabri naučnik je sjedio u svojoj laboratoriji samo u donjem vešu, pokušavajući vidjeti koji dio tijela će ove štetočine najviše napadati. Otkrio je da se 75% njih opredijelilo za njegova stopala, ali kada ih je oprao mirisnim sapunom, ugrizi su bivali nasumično raspoređeni. Njegov tim je prijavio da smrdljivi sireve koji ima istu mirisnu komponentu kao i stopala, također privlači komarce.

Komarci znaju da li ste trudni

Trudne žene češće napadaju komarci od onih koje to nisu. Istraživači su pretpostavili da su, pošto žene u odmakloj trudnoći izdišu veću zapreminu zraka, komarci privučeni vlagom i ugljen dioksidom u njihovom dahu. Također su otkrili da su stomaci trudnica približno jedan stupanj topliji, što dovodi do intenzivnijeg isparavanja supstanci iz njihove kože, koje su privlačnije komarcima.

Trčanje vam neće pomoći

Ugljen dioksid, kao i supstance prisutne u znoju pomažu komarcima pronaći vas. Tako da, kako ističe dr Keler, ukoliko se bavite aktivnostima koje potiču znojenje i ubrzano disanje, samo ćete povećati svoje šanse da budete piknuti.

Kao i vampiri, više vole tamniju odjeću

U studiji, koja je istraživala privlačnost različitih boja komarcima, rezultati su pokazali da je najprivlačnija crna, potom crvena i najmanje, različite nijanse žute. Kao neutralne, pokazale su se sive i plave nijanse.

 medio.rs