Zapečene u pećnici: Dagnje

dagnje, školjke, jelo
Sastojci

Za 4 osobe

Za školjke:

1 kg školjaka - dagnje
25 dag mrkve
10 dag poriluka
10 dag koromača
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
2 lista lovora
2 grančice timijana
4 žlice maslinova ulja
1/2 l suhog bijelog vina

Za nadjev:

1/2 kuhanog povrća (od mase gore odvojeno)
2 grančice timijana
3 grančice kopra
2 grančice peršina
2 češnja češnjaka
1 1/2 žlica krušnih mrvica
5 dag maslaca
5 dag parmezana
sol
papar
3 grančice peršina za posipanje

Za baguette:

2 baguetta
10 - 15 dag maslaca
3 češnja češnjak

Priprema

Za školjke: Školjke četkom dobro očistiti i pod tekućom vodom oprati. Otvorene školjke baciti. Mrkvu, poriluk, luk i koromač očistiti i na male kockice narezati. 2 češnja češnjak očistiti i sitno narezati. Timijan, kopar i peršin oprati i posušiti. Ulje zagrijati, dodati nasjeckanu mrkvu, koromač, poriluk i luk te staklasto pržiti dok ne omekša. Ne smije dobiti boju! Zatim polovinu povrća izvaditi u jednu zdjelicu i ostaviti sa strane (za nadjev). Školjke staviti u preostalo povrće, zajedno s 2 grančice timijana, 2 češnja češnjaka i 2 lista lovora. Zaliti bijelim vinom i 1/2 l vode, poklopiti i na laganoj vatri kuhati 6 - 8 minuta.

U međuvremenu 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog), 2 grančice timijana, 3 grančice kopra i 2 grančice peršina očistiti, oprati, posušiti, odvojiti listiće od grančica i sitno nasjeckati. Poprženo povrće koje smo ostavili sa strane, krušne mrvice, narezano začinsko bilje, češnjak, maslac (sobne temperature) i parmezan dobro izmiješati. Začiniti solju i paprom. Pećnicu zagrijati na 225 °C.

Otvorene školjke izvaditi i pustiti da se ocijede a zatvorene školjke baciti. Gornji dio školjke odvojiti a donji dio školjke zajedno s školjkom stavljati u 4 zdjelice, koje su otporne na visoku temperaturu. Nadjevom puniti školjke a jedan dio juhe od školjki (tekućina u kojoj su se kuhale) staviti u zdjelice i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći oko 10 minuta. Zatim uključiti gornje grijače i školjke s nadjevom zapeći (oko 3 minute ispod grilla). Listiće peršina odvojiti od stabljike, sitno nasjeckati i pred samo serviranje posuti. Servirati uz baguette koji smo narezali (ali ne do kraja) i napunili s maslacem koji smo izmiješali s sitno nasjeckanim ili kroz prešu protisnutim češnjakom.