Zalogaji moćnih okusa: Bruskete

Bruskete, recept, francuski kruh
Inćuni, tartufata, češnjak, masline, tragajte za svojom kombinacijom. Sve je dopušteno.

Poriluk, panceta i vrhnje - Za 5-6 komada
Nasjeckajte jedan srednji poriluk na tanke kolutiće i sitno iskosane 3-4 sušene rajčice te ih stavite na vruće maslinovo ulje i pirjajte. Na tanke komadiće izrežite pancetu (ne treba vam više od 2-3 prsta debljine) i ubacite ih u tavu nekoliko minuta nakon što ste stavili poriluk. Prije nego što uvene, po želji dodajte izdrobljeni peperoncino (ja ne stavljam sjemenke), te malo soli i papra. Kad se smjesa ohladila, umješajte u nju 1/3 kiselog vrhnja (preporučam najveću masnoću), dodajte malo senfa i mrvicu bućinog ulja.Raporedite po zapečenim kruščićima. Ukrasite listićima celera, peršina, mladim lukom ili vlascem.
Zapečeni češnjak - Za 5-6 komada
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Ne gulite češnjak (cijela glava) nego mu samo odrežite gornji dio i stavite ga u alu foliju koju ste prethodno pokapali maslinovim uljem i potom malo posolili te zatvorite foliju. Pecite cca sat vremena. Kad je gotovo, iscijedite ga iz opne, dodajte malo maslinovog ulja, pola žličice maslaca te sitno isjeckanog timijana. Vilicom istisnite pečene režnjeve u glatku smjesu. Namažite sirove kruščiće, dodajte na svaki nekoliko komadića pancete i vratite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Pecite 3-4 minute.
Kozji sir, inćuni i koromač - Na prethodno ispečeni kruh s parmezanom stavite nekoliko tankih kriškica mladog kozjeg sira, pa red tanko izrezanih prutića koromača te sitno iskosanog mladog luka. Ovisno o veličini kruha, na brusketu stavite 1-2 marinirana inćuna. Ukrasite rotkvicom i listićima koromača.
Panceta, jaja i masline - Za 5-6 komada
Prepržite sitno izrezane komadiće pancete 3-4 minute na ulju dok ne postanu crispy i pustite da se malo ohlade. Razmutite 2 jaja, posolite, popaprite i dodajte izribanog parmezana, nikako da bude pregusto. Bacite jaja u tavu, neprekidno miješajući i pred sam kraj ubacite ispečenu pancetu. Slažite smjesu po ispečenim kriškama kruhama i po vrhu popikajte prethodno usitnjene masline i listiće peršina.
Cherry rajčice, bosiljak i mozzarella - Za 5-6 komada
Isjeckajte što sitnije češnjak (2-3 režnja), stavite na maslinovo ulje i lagano pirjajte uz neprestano miješanje dok ne dobije zlatnu boju. Kad se malo ohladilo, prelijte time isjeckane cherry rajčice (10-12 komada), svježi bosiljak (5-6 većih listova) i mozzarellu (cca 30-40 g), te dodajte aceta balsamica ili jabučnog octa. Popaprite i dodajte malo soli. U tavi u kojoj ste pripremali češnjak, dodajte još malo ulja i zapecite kruh s obje strane dok se ne zarumeni. Kad se ohladi, stavite nadjev.
Tartufata - Za 5-6 komada
Izmiješajte 1 sirni namaz (moj favorit je ABC sir od vlasca) s nekoliko malih žličica tartufate, malo posolite, popaprite te namažite na ispečeni kruh. Ukrasite sitno isjeckanim mladim lukom i svježim vlascem.
Savjeti za još bolje bruschette:

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Isjeckajte jako sitno 1-2 režnja češnjaka (po ukusu) i malo peršina, umješajte ih u 2-3 jušne žlice maslinovog ulja, te lagano prelijte kriške kruha, a potom ih posipajte naribanim parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom. Ubacite u pećnicu i pecite dok kruščići ne požute, a sir se fino zapeče.
Kruh možete i staviti u toster i potom ga malo nauljiti ili ga ispeći u tavi na malo ulja. Iz pećnice i posuto sirom je puno finije.
Uvijek režite kruh (pogotovo one duguljaste) na kose kriške. Moji favorit je kukuruzni ili rustika francuz (samo ne bijeli, to je dosadno), a pokazalo se da su bruschette finije kad kruh nije netom iz pekare.