Tripice pučko jelo cijelog Mediterana

tripice, slani recepti, škembići, fileki

Tripice su pučko jelo cijelog Mediterana, u nekim krajevima su poznate pod imenom fileki. Jedan mali savjet je da kupite oprane i očišćene tripice (bez obzira što su malo skuplji) jer će vam znatno pojednostavniti pripremu ovog jela. Sam naziv jela tripice dolazi od francuskog jela tripe, a u našim krajevima ovo jelo je još poznato i pod imenima: fileki, dropci, tripe, škembići, burag, vampi....

Ovo je nekada bilo jako popularno jelo, ali danas se priprema jako rijetko. Tripice dosta nalikuju gulašu ili gustoj juhi. Pa evo recept za tripice ili fileke kada poželite pripremiti obrok koji su često jeli naši stari.

Sastojci:
1,5 kg tripica (fileka)
2 crvena luka
malo masti
4 češnja češnjaka
malo peršina
koncentrat rajčice
4-5 krumpira
10 dag slanine
Sol, papar i gratani sir

Priprema:
Tripice dobro operite i stavite kuhati u veći lonac, ulijte otprilike 3-4 litre vode, dodajte sol, te kuhajte oko 1 - 1,5 sat . Kad su mekane, izvadite ih iz vode i ohladite te ih izrežite na trakice duljine 3-4 centimetra debljine jednog prsta. Na malo ulja i dvije žlice masti dinstajte dva sitno narezana crvena luka, te ubacite smjesu od sitno nasjeckane slanine, 4 sitno isjeckana češnjaka i peršina (pest, pešta).

Kad se to lagano zažuti dodajte tripice, promiješajte ih, stavite malo koncentrata rajčice (2 žlice), te ulijte oko litru i po temeljca, juhe od jučer ( ako baš ako nemate, može i voda). Ostaviti da se kuha oko pola sata te dodati krumpir nasjeckan na kockice (prije nego što ubacite krumpire probajte tripice da vam ne bi bile pretvrde). Jelo je gotovo kada je krumpir gotov, a trebalo bi po gustoći izgledati kao gulaš. Ugasite vatru, ostavite da se jelo malo odmori, krumpir pusti svoju gustoću te poslužite. Prije posluživanja možete dodati i malo gratanog sira, ljepši je okus.

Dobar tek......