FOTO/VIDEO  Svjetski hit kojeg je pogledalo 260 miliona ljudi ismijava novokomponirane bogataše!

hit, ismijavanje
Pjesma je, piše beogradski dnevnik Blic, zapravo neka vrsta duhovite kritike južnokorejskih novokomponovanih bogataša, čije oličenje predstavlja elitna četvrt Gangnam.

Gangnam je dio glavnog grada Južne Koreje, Seula, u kojem živi jedan posto stanovništva tog grada, i najskuplja je i najpoželjnija adresa u Južnoj Koreji, u kojem prosječan stan košta oko 716 tisuća dolara, a istovremeno je meta zavisti i podsmijeha građana.

Do nedavno, ovaj kraj veličine pola Manhattana, čije ime doslovno znači "južno od rijeke", bio je naselje zapuštenih kućica, okruženih poljoprivrednim zamljišta i kanalima za navodnjavanje.

Vrijeme gospodarskog uspona sedamdesetih godina donijelo je i val novih bogataša koji su počeli naseljavati baš ovaj kraj. Cijene zamljišta i stanova vrtoglavo su porasle, au četvrti su počeli nicati i elitni butici, klinike za plastičnu kirurgiju i vrhunske škole, na čemu im siromašniji sugrađani možda najviše zavide.

Stanovnici Gangnam u principu vrijede za egoistične i proste skorojeviće koji se nisu uzdigli zahvaljujući vrijednom radu i žrtvovanju, već su naprosto iskoristili sretan slučaj i povoljne okolnosti. I spot jaše na valu tako uvriježenog mišljenja i svojevrsno je ismivanje stila žitelja četvrti Gangnam.

Veseli i opušteni PSY je prava suprotnost nalickani, izoperisana, botoksirana, preplanulim i utegnutim predstavnicima Gangnam, mada je i sam odrastao u bogatoj obitelji, nedaleko od te četvrti.

Spot za "Gangnam Style" je na YouTube-u tek nešto više od dva mjeseca, a već je ušao među pet najgledajnijih glazbenih spotova svih vremena.

Gangnam ludilo zahvatilo i Beograd

Tisuće Gangnam videa na dnevnoj se bazi pojavljuje na YouTubeu, a mladi i stari diljem svijeta "odaju počast" velikom hitu.

Skupini vjernih fanova pridružila se i grupica mladih Beograđana koji su na Trgu republike snimili svoju verziju spota i nadaju se da će i njihov uradak privući pažnju.