Slana torta s mesom,sirom i povrćem

slana torta, recept, slano
Sastojci

Za 4 osobe

 

1 srednje velika glavica luka
2 - 3 češnja češnjaka
600 g krumpira
10 žlica ulja
500 g mljevenog mesa (miješanog ili od junetine)
2 grančice svježeg mažurana (ili sušenog)
sol
papar
6 tankih listova - kora za štrudlu (31 x 30 cm)
200 g feta sira
50 g feferona iz staklenke (ljutih ili slatkih)
125 g milerama 25 % m.m. ili kiselog vrhnje 20% m.m.
2 jaja
muškatni oraščić
250 g mini ili običnih rajčica
3 žlice krušnih mrvica

 

Za ukrašavanje:

mini rajčice
feferone
svježi majoran

Priprema

Luk i češnjak oguliti i sitno narezati. Krumpir oguliti i na male kockice narezati. 2 žlice ulja u tavici zagrijati. Dodati krupno izmrvljeno mljeveno meso i popržiti, povremeno miješajući. Narezani luk i češnjak dodati mesu i sve zajedno popržiti. Skloniti sa štednjaka, dobro začiniti solju, paprom i sitno nasjeckanim mažuranom. Izvaditi iz tavice i ostaviti sa strane. U tavici zagrijati 2 žlice ulja, dodati kockice krumpira i na srednje jakoj temperaturi, povremeno miješajući pržiti 12 - 15 minuta. Začiniti dobro solju i paprom, izmiješati i izvaditi iz tavice.

100 g feta sira izmrviti na krupnije komade a 100 g fino izmrviti na male komadiće. Feferone ocijediti te narezati na kolutiće ili ih ostaviti u komadu. Mini rajčice prerezati po pola ili obične rajčice narezati na kocke. Mileram ili kiselo vrhnje, jaja i 100 g fino izmrvljenog feta sira mikserom ili metlicom za snijeg dobro izmiješati. Začiniti dobro solju, paprom i svježe naribanim muškatnim oraščićem. Posudu za pečenje kiša ili torte (24 ili 26 cm) prekriti aluminijskom folijom. Jednu koru staviti u posudu tako da krajevi po rubu vise, premazati ga 1 žlicom ulja (kistom), staviti drugi list, premazati ga i na takav način u posudu posložiti svih 6 listova - kora.

Dno ravnomjerno posuti krušnim mrvicama. U posudu slagati prvo red mesa, zatim red krumpira i red rajčica. Posuti krupno izmrvljenim feta sirom i feferonima. Preliti mješavinom jaja, feta sira i milerama. Krajeve kora (koji vise preko ruba) podignuti gore i lagano nadjev potpuno prekriti. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 40 minuta i to da rešetka u pećnici bude na najnižoj ljestvici, kako bi torta bila više udaljena od gornjih grijača. Po potrebi zadnjih 10 minuta prekriti papirom za pečenje, da jako ne potamni.

Izvaditi iz pećnice i ostaviti da miruje oko 5 minuta. Uz pomoć folije tortu izvaditi iz posude i prebaciti na tanjur za serviranje (foliju ukloniti).Ukrasiti polovicama rajčica, feferonima i listićima majorana. Narezati električnim nožem ili nožem s finom pilicom. Uz to poslužiti salatu.

U slast....