Sedam savjeta kako izabrati idealnu maturalnu haljinu

maturalna haljina , izbor
Pri izboru maturalne haljine mnoge djevojke savjetuju se sa svojim mamama, koje također žele da njihove maturantice zablistaju na plesu. Jedna mama otkrila je što za nju znači odabir maturalne haljine za njezinu kćer Petru.

Maturalna večera stvarno je poseban događaj i za učenike, ali i nas roditelje. Ponosni smo i sretni jer završava jedno bitno razdoblje u njihovu životu, ali ono još posebnije tek počinje. Zato je bitno taj trenutak obilježiti posebnom večerom i, naravno, haljinom.

Htjela bih da moja Petra odabere posebnu haljinu, svečaniju od svake koju je imala do sada, ali stalno joj ponavljam kako se u njoj treba osjećati dobro i udobno jer želi večer pamtiti po zabavi i veselju, a ne po naramenicama koje su je tiskale ili cipelama koje su je žuljale. I htjela bih da to bude haljina koja će se i kasnije moći nositi u nekim svečanijim prilikama.

Maturalna večer pamti se čitav život, pa tako i maturalna haljina treba biti nezaboravna. Prije svega, neka to bude haljina u kojoj ćete se osjećati dobro, udobno i lijepo

Većina maturantica za maturalnu večer bira dugu haljinu, a taj izbor podržava i modna dizajnerica Matija Vuica.

Maturalna haljina mnogim je djevojkama prva večernja haljina i važno im je da to bude haljina koju će pamtiti cijeli život, kaže Matija Vuica, koja je dala sedam savjeta kako izabrati savršenu haljinu za maturalnu večer.

1. Bez obzira na to što je trenutno trend, kod izbora maturalne haljine treba voditi računa o građi tijela te paziti da vam haljina lijepo pristaje.

Moderne uske haljine pristaju djevojkama s jako skladno građenim tijelom. Velika je ponuda i haljina koje mogu lijepo naglasiti struk, a da su raskošne u donjem dijelu ako imate šire bokove. Dakle, uvijek paziti i odabrati ono što vam lijepo stoji i u čemu ćete se osjećati kao kraljica večeri.

Mnoge djevojke biraju duge čipkaste ili svilene haljine, kombinaciju čipke i tila, raskošne modele. Sve to dolazi u obzir, ali je najvažnije odabrati haljinu u kojoj ćete moći plesati, sjesti, biti komotni, lijepo se osjećati i zapravo kad je odjenete, kao kad birate vjenčanicu, da kažete 'to je to'.

2. Moj je prijedlog da cure budu odvažne u izboru boja jer ova sezona, više nego ijedna prije, donosi jake boje. Predlažem crvenu, žutu, jaku plavu i zelenu, to su boje koje će divno funkcionirati na maturalnom plesu.

Moda je takva da se mogu kombinirati različite boje, što znači da torbica i cipele ne moraju biti u boji haljine, ali je potrebno nešto spojiti. Primjerice, ako je haljina ljubičasta, cipele i torbica mogu biti smaragdno zelene, znači može se ići u kontrast ili izabrati boju koja će se sve skupa ublažiti.

Sve je dozvoljeno, samo je važno da se postigne elegancija jer maturalni ples prvi je moment koji zahtijeva elegantan izgled i prva prilika za dugu haljinu.

3. Nisam ljubiteljica tkanina s velikim uzorcima jer mi nikad ne izgledaju dovoljno elegantno. Uvijek sam više za kombinaciju jednobojnog s detaljem koji može biti s uzorkom, ali nikako da je cijela haljinu u velikim uzorcima jer onda više izgleda kao dnevna.

Večernje haljine traže monokromno, odnosno da prevladava jedna boja s nekim detaljima koji mogu biti ukrasni i u nekom uzorku.

4. Kakvu god haljinu izabrali, Matija ističe da je osnovna ideja ne pretjerivati. Neka frizura i make-up budu što prirodniji i u skladu s godinama.

Izbjegavati velike zahvate na kosi jer oni znaju postarati, a maturantice zapravo trebaju pokazati svoju mladost.

Za maturalnu večer preferiram ili vrlo lagane, blage valove u holivudskom stilu ili ako je kosa duga i ravna, neka bude raspuštena ili svezana u visoki rep, nonšalantnu ovlaš stegnutu punđu.

Kako su u modi jako duge trepavice, čak i trajne trepavice, treba paziti da se s njima ne pretjera. Mogu se staviti umjetne trepavice jer one otvore oči, ali nikako ne duple. Make-up ne smije biti pretjeran jer on opet može postarati.

Sve da vodi k tome da, kada budete gledati sliku s maturalne večeri za 20 godina, možete prepoznati godine u kojima ste bili.

Djevojke su zapravo i dosta upućene u glamurozne trendove jer prate što žene nose na Oscarima i drugim crvenim tepisima.

Kakvu god haljinu izabrali, Matija Vuica stiče da je osnovna ideja ne pretjerivati. Neka frizura i make-up budu što prirodniji i u skladu s godinama.

5. Večernja haljina ne traži krupni nakit, već decentan jer su lice, haljina i čitava pojavnost u prvom planu.

Svakako preporučujem decentne naušnice. Narukvice uglavnom nisu baš poželjne, osim ako je narukvica uspomena pa se onda može nositi mala decentna narukvica. Ogrlice uglavnom ne pašu, pogotovo ne velike.

Torbica neka je vrlo mala u koju će stati mobitel i ruž.

6. Mnoge maturantice susreću se prvi put ne samo s dugom haljinom nego i s visokom petom.

Imam jedno pravilo koje kaže 'Sve smo mi žene rođene za štikle'. Međutim, ako ste sportski tip, potrebno je puno ranije isprobavati hod u štiklama, a ne potpetice prvi put obući na sam dan maturalne. Visina pete neka bude primjerena mogućnosti da se u njoj može lijepo hodati.

7. Lijepo, uspravno držanje glavni je preduvjet za glamurozan izgled, poručuje Matija.

Uspravno držanje jedna je od osnovnih stavki da biste lijepo izgledale. Znači, uvijek ispravljena i s pogledom prema ravno i onda ćete zaista izgledati glamurozno. Glamur ne trpi pogrbljenost u smislu da se skrivate i spuštate glavu te da vam je nelagodno. Ako vam je nelagodno, onda to nije haljina za vas.

Često se djevojke drže pogrbljeno jer žele sakriti grudi pa misle da će tako izgledati manje. No grudi neće izgledati manje nego ćete vi dobiti jedan ružan oblik tijela. Uvijek se isprsiti i misliti 'ja sam najljepša na svijetu', poručuje dizajnerica Matija Vuica.

Maturalna haljina zaista je posebna, ali nemojte zbog glamuroznosti i dojmljivog efekta zanemariti svoj stil i ukus. Ako ne volite određene materijale ili uzorke, nemojte se tjerati odabrati ih.

I jednostavniju haljinu možete obogatiti efektnim nakitom ili nekim posebnim detaljem. Budite svoje i neka to bude večer za pamćenje.

zadovoljna.hr