Rižoto s kozicama

Rižoto s kozicama , recept, jela, kuhinja
Tajna ovog finog rižota s kozicama krije se u samo nekoliko jednostavnih pravila, te u koliko ih budete slijedili, rižoto s kozicama ispast će vam jednako savršen kao što je ovaj na fotografijama i za svega 30-tak minuta dom će vam ispuniti predivan miris od kojega ćete zaboraviti na sve brige, a život će se odmah učiniti ljepšim.
Rižoto s kozicama

POTREBNO:

1 manji luk
2 manja poriluka
1 češanj češnjaka
200 g očišćenih kozica (zamzrnuti proizvod)
2 šalice Arborio riže (300 ml)
1 l vode (za temeljac)
2 pakiranja/srca Podravka temeljca za riblja jela
150 ml bijelog suhog vina
50 g maslaca
2 žlice vrhnja za kuhanje (ili kiselog vrhnja)
80 g ribanog parmezana
sol, papar, vlasac
PRIPREMA:

U 1 l vruće vode otopiti Podravka temeljac za riblja jela kako biste dobili ukusni riblji temeljac za podlijevanje rižota tijekom kuhanja.
Na malo maslinovog ulja pirjati sitno sjeckan luk i poriluk 2-3 minute. Dodati protisnuti češnjak i kozice, promiješati, podliti sa vinom, posoliti i popapriti pa pirjati dok tekućina ne ispari.
Dodati rižu, pa uz miješanje pustiti da se riža lagano istostira (3-4 minute).
Dodati temeljac (2-3 dl), promiješati, pirjati nekoliko minuta, pa opet podliti temeljcem. Ovo je postupak koji ćete sami procijeniti koliko puta treba ponoviti: promiješati i dodavati temeljca, jer sve zavisi od vrste riže i koliko se ona brzo ukuhava. Ukoliko koristite Arborio rižu, rižoto će, od trenutka dodavanje riže u jelo, biti gotov za 16-18 minuta.
Pred kraj kuhanja, a nakon 15-tak minuta dodati u rižoto s kozicama vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje, maslac i parmezan, promiješati kako bi se svi sastojci proželi, te pustiti rižoto da počiva 5-10 minuta prije posluživanja.
Servirati rižoto posipan dodatno parmezanom i svježe sjeckanim vlascem.

Čaša suhog bijelog vina savršeno paše uz ovo jelo.

Dobar tek!