FOTO/VIDEO  Recept za zagorske štrukle

zagorske štrukle, tijesto, nadjev, recept
TIJESTO: 0,40 kg brašna, 0,006 kg soli, 0,002 l limunova soka, 0,20 kg vode (tople), 0,02 l ulja, 1 krupno jaje.

NADJEV: 0,40 kg svježeg kravljeg sira, 0,01 kg soli, 0,05 kg maslaca, 0,15 l slatkog vrhnja (ili kiselog), 0,02 kg mrvica od kruha, 2 jajeta.

PRIPREMANJE TIJESTA: Od brašna, jajeta, soli, limunova soka i vode zamijesi se tijesto da otpada od daske i ruke te da bude mjehurasto, stavi se na pobrašnjenu dasku i premaze uljem da se ne okori, te se pusti stajati 3/4 sata. Stol se prekrije stolnjakom i pospe brašnom. Tijesto se izvuče na jednu i drugu stranu stola po duljini, koliko se lako da vući. Valjkom se izravna da se valja samo po duljini, namaze se rastopljenom mašću i sa svih se strana polagano vuče tako da se najprije dobije duljina stola, a onda se izvlači u širinu. Izvlači se tako dugo dok se da, tj. dok još ne puca rub. Nakon toga se rub odreže (ako se tom rubu doda još malo vode i dobro izmiješa, pa se pusti 3/4 sata stajati, dat će se razvlačiti kao i ono prvo), a tijesto se pusti najmanje 10 minuta sušiti, pa se poškropi rastopljenom mašću.

PRIPREMANJE NADJEVA: Sir se protisne kroz sito, dodaju se sol i jaja i dobro se izmiješa. Taj se nadjev namaze na trećinu tijesta razvučenog po duljini stola i osušenog, preklopi se tijesto koje visi preko stola pa se savije preko nadjevenoga dijela tijesta. Onda se tanjurom izrežu 10 cm dugi komadi te se u slanoj kipućoj vodi kuhaju 5 minuta, izvade iz vode, slože u vatrostalnu zdjelu, preliju vrhnjem, pospu mrvicama i rastopljenim maslacem, pa peku u srednje vrućoj pećnici dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

dobar tek!!!