Recept: Jadrankina makovnjača/orehnjača

makovnjača, Orahnjača i makovnjača, desert, kolač, recept
Sastojci

TIJESTO:
brašno glatko: 600 g
kvasac svježi: ½ kocke
voda: 1 žlica
maslac: 120 g
mast: 70 g
šećer u prahu: 50 g
vanilin šećer: 1 vrećica
žumanjak: 1
mlijeko, toplo: 200 ml
voda, topla: 50 ml
sol: malo
NADJEV:
mak mljeveni (ili orasi): 600 g
šećer kristal: 180 g
vanilin šećer: 2 vrećice
voda (nije zabuna): 400 ml
PREMAZ:
žumanjak: 2
bjelanjak: 1
Za tijesto: ½ svježeg kvasca staviti u posudu i otopiti ga s 1 žlicom vode (ne treba biti topla) te dodati na to 600 g glatkog brašna, 120 g maslaca rezanog na listiće, 70 g masti, 50 g šećera u prahu, 1 vrećicu vanilin šećera, 1 žumanjak (bjelanjak ostavi za premazati štruce), 200 ml toplog mlijeka, 50 ml tople vode i malo soli (nemojte zaboravit!). Ovih 50 ml tople vode ne staviti odjednom nego polako, da tijesto ne bi bilo previše mekano, jer svako brašno ne upija isto. Meni je trebalo svih 50 ml vode.

Zamijesiti tijesto rukama, kao što se mijesi kruh. Kad se na stjenkama posude više ne bude lijepilo tijesto, nego se stvorila lijepa kugla, onda je gotovo (mijesiti oko 10 minuta). Izvagati tijesto i podijeliti ga na 4 kuglice. Dobila sam 4 kuglice tijesta po 270 g. Staviti kuglice na neki tanjur, da se ne dodiruju i odložiti u frižider na 2 sata, da se tijesto dobro odmori.

Za nadjev: Staviti u posudu koja može na štednjak 600 g mljevenog maka (ili oraha), 180 g šećera kristala (po želji može i više i manje), 2 vrećice vanilin šećera i zaliti sa 400 ml vode (nije zabuna). Izmiješati, staviti da prokuha, skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi. Izvagati nadjev i podijeliti na 4 dijela. Dobila sam 4 puta po 270 g nadjeva.

Nakon 2 sata razviti tijesto na veličinu pleha 28 x 31 cm i premazati nadjevom. Bude tanko otprilike 2 mm. Sa strane a i na kraju ostaviti po jedan 1 cm prazno (ne namazano). Premazati štruce žumanjkom. Sa čačkalicom ili viljuškom izbockati štruce, da može izlaziti zrak, kad se tijesto počne dizati. Za premazati 4 štruce trebati ćete 2 žumanjka. (2 bjelanjka možete odmah zalediti za neki drugi kolač.) Staviti u pleh na kojem je papir za pečenje. Ostaviti ponovo odmarati 2 sata. Nakon toga ih premazati malo izrađenim bjelanjkom. Opet ostaviti 1 sat da se bjelanjak posuši. Sad možete staviti peći. Ja sam pekla 45 minuta na 170 °C ali svaka pećnica je drugačija, pa provjerite.

Pečenu makovnjaču prekriti kuhinjskom krpom (da se ne zalijepi za pleh), na krpu staviti neki veći pleh i sve okrenuti. Ponovno prekriti makovnjaču s jednim stolnjakom. Treba biti nešto deblje, pa zato ja stavim stolnjak. Na stolnjak staviti neki veći pleh i sve okrenuti. 2 puta okrećem jer na taj način će makovnjača opet biti onako, kao kad se pekla, a ne da gornji dio bude donji. Pokriti je i odozgora i neka tako odstoji dok se potpuno ne ohladi.

U slast ....