Recept: Gužvara sa puretinom

gužvara sa puretinom, recept, šampinjoni

Sastojci:

za 4 osobe

50 - 60 dag purećeg filea
2 žlice ulja

50 dag šampinjona
2 žlice ulja
2 žlice maslaca
1 srednje velika glavica luka
3 češnja češnjaka
1 žličica Vegete
sol
papar
2 žlice juhe od šampinjona (praha iz vrećice)
5 - 6 dl vrhnja za kuhanje

40 dag tankih listova za štrudlu
ulje za mazanje listova

Priprema

Pureći file narezati na štapiće, veličine 3 cm x 1/2 cm. Šampinjone očistiti kistom ili papirnatim ručnikom, odnosno ne prati ih u vodi da se ne natope vodom te ih narezati na listiće. Luk i češnjak oguliti i sitno nasjeckati. U tavici dobro zagrijati 2 žlice ulja, dodati narezani pureći file i sa svih strana dobro popržiti. Zatim izvaditi na tanjur.

U tavici zagrijati 2 žlice maslaca, 2 žlice ulja te nasjeckani luk i češnjak popržiti. Dodati listiće šampinjona i nastaviti pržiti. Začiniti solju, paprom i mješavinom začina. Juhu od šampinjona dodati zajedno s vrhnjem za kuhanje šampinjonima, kratko prokuhati, skloniti sa štednjaka i propržene pureće štapiće umiješati. Ako je umak jako gusto dodati još malo vrhnja za kuhanje. Ne smije biti rijetko ali ni jako gusto!

Pećnicu zagrijati na 200 °C. Jedan okrugli kalup (28 cm) ili odgovarajući četvrtasti, namazati uljem. Polovinom količine listova prekriti dno kalupa, i to tako da jedan po jedan list mažemo uljem, zgužvamo i slažemo po dnu. File sa šampinjonima i umakom istresti na listove i prekriti ostatkom uljem namazanih, zgužvanih listova. Gornje listove premazati s malo ulja (kistom) i staviti peći oko 30 minuta. Nakon 20-ak minuta prekriti aluminijskom folijom, da listovi ne dobiju previše tamnu boju. Servirati uz salatu.

U slast ....