Priča o superkonobaru iz Hercegovine poharala portale u cijeloj regiji

Jablanica, meso, konobari, konobar, Jablanica
...Omeru Bašiću iz Jablanice koji je gosta iz Metkovića, nakon što je ovaj pojeo janjetinu i dao petama vjetra ne plativši račun, ganjao dobrih 200 kilometara dok ga nije uhvatio negdje tamo oko Banje Luke.

Namjernik je, prema istoj priči, u poznati restoran "Zdrava voda" stigao u ponedjeljak navečer, naručio janjetinu i pivo, a kada je sve uredno slistio, konobaru je rekao da mora skoknuti do auta kako bi uzeo novčanik.

Tada sjeda za volan i daje se u bijeg zbog 16 eura, koliko je iznosio nepodmireni ceh. Kada je Omer pak to vidio, pao mu je mrak na oči: u tom bijesu sjetio se da mu je gost pričao kako je krenuo za Banju Luku, pa pali svoj BMW i kreće u misiju naplate duga.

- Plašio sam se da mu se nešto ne desi, on je moj ponos, a situacija je bila opasna, znate, voziti tako brzo sve do Banje Luke nije baš mala stvar, ali on je takav, ne trpi nepravdu - citirala se uvelike i izjava brata mu, koji također radi u ovom lokalu.

Nepotrebna reklama

Kada su mu Omer i policajci iz Republike Srpske stali na put, Metkovac se pravdao da mu je janjetina, eto, bila hladna, a shvativši da nema šale, ponudio je podmiriti i više, 'čak' 25 eura "samo da sve završi".

- Imao sam želju da ga natjeram da povrati, ali mi policajci nisu dali - još se citiralo jablaničkog obera.

Od kada se čulo za Omerov pothvat, telefoni u "Zdravoj vodi" ne staju zvoniti. Svi hoće čuti Omera, pa tako i mi. Ali...

- Ovdje vam nema nikakvog Omera! - kazao nam je u četvrtak ujutro već pomalo umoran i ljutit od pojašnjavanja vlasnik restorana Munever Zahirović.

- Ma sve vam je počelo kada je jedan humoristični sarajevski portal pustio tu priču. Stali su ih prenositi jedan za drugim, pa se na kraju izgubilo odakle je sve krenulo, da je sve šala. Omera počeli svi hvaliti, da je hrabar, pošten, a ono... - veli nam Munever.

- Ako ništa, dobili ste, eto, besplatnu reklamu - tješimo ga.

- Ma šta će meni reklama, ja sam uvijek pun k'o šipak - kroz smijeh će gazda iz Jablanice.

Slobodna Dalmacija