Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Recept za savršene princes krafne

princes krafne, recept
Fino, prhko, nježno tijesto napunjeno s najfinijom kremom od vanilije pa još pojačano tučenim slatkim vrhnjem pod nježnim šeširićem od šećera u prahu, upravo su takve princes krafne. Iako su francuskog porijekla (naći ćete ih pod imenom choux ili choux a la crème) princes krafne su se odavno jako dobro udomaćile na našim stolovima.

U svečanim ili svakodnevnim prilikama, princes krafne su jako rado viđena slastica. Možda ih je mrvicu komplicirano napraviti; pogoditi dobre omjere za tijesto, pravilno ih ispeći, skuhati finu kremu od jaja, slažemo se, ima tu puno koraka, ipak od svega je možda najteže dočekati da se dobro ohlade i onako svečane i elegantne iznesu na stol.

I u tijestu, i u samoj kremi u ovoj slastici glavnu ulogu igraju jaja. Ako volite kolače i kreme na bazi jaja, još u kombinaciji s finim tučenim slatkim vrhnjem, svakako si na listu za isprobavanje stavite i recept za savršenu bledsku kremšnitu.

Još jedan klasik s jajima u glavnoj ulozi su, pogađate, stare dobre šnenokle! Kad imamo jaja, ne može biti nesavršeno, zar ne? Zato je recept za savršene šnenokle baš savršena stvar!

Sastojci:

Za tijesto:
250 ml vode
150 g glatkog brašna
100 g maslaca
1 žlica šećera
prstohvat soli
4 srednje velika jaja ili 5 manjih

Za kremu:
500 ml mlijeka
6 žumanjaka (oko 120 g)
125 g šećera
1 vanilin šećer
25 glatkog brašna
25 g škrobnog brašna (gustina)

I dodatno:
500 ml slatkog vrhnja te šećer u prahu

Priprema:

1. Najprije skuhajte kremu: u lonac stavite mlijeko, dodajte vanilin šećer pa na tihoj vatri zagrijte do vrenja. Odvojite žumanjke od bjelanjaka (bjelanjke spremite za nešto drugo ili zamrznite), izmiksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte im prosijano brašno pomiješano sa škrobnim brašnom. Odvadite jedno 150 ml uzavrijelog mlijeka i dodajte ga smjesi od jaja (kako biste razrijedili, ali i temperirali ovu smjesu), dobro izmiješajte pa ulijte u lonac s mlijekom te uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne gustiti (par minuta). Čim se krema ugusti, maknite s vatre, prelijte u drugu posudu, prekrijte je prozirnom folijom (foliju stavite direktno na kremu preko cijele površine) i pustite da se krema hladi na sobnoj temperaturi barem sat vremena, potom je ohladite u hladnjaku.

2. Napravite tijesto: u posudu stavite vodu, maslac, šećer i sol pa kuhajte na laganoj vatri dok se maslac skroz ne otopi. Skinite s vatre i umiješajte brašno te energično miješajte kuhačom da se smjesa skroz poveže i krene odvajati od posude. Malo prohladite (uz stalno miješanje) pa dodajte jedno po jedno jaje, uz stalno miješanje sve dok ne dobijte lijepu, glatku i svelenkastu smjesu. Pokrijte i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.

3. Pripremite se za pečenje: pleh za pečenje prekrijte papirom za pečenje, a slastičarsku špricu (ili slastičarsku vrećicu) sa zvjezdastim nastavkom napunite tijestom pa na pleh istiskujte kuglice promjera oko 5 cm i to na razmaku od najmanje 4 cm. Vrhove tijesta pristisnite prema dolje kako ne bi izgorili. (mokrim prstom ili mokrom žličicom).

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30-35 minuta, dok krafne ne dobiju lijepu zlatnu boju. Tijekom pečenja nemojte otvarati vrata pećnice.

5. Slatko vrhnje istucite u čvršći šlag.

6. Pečene ohlađene krafne prerežite, napunite prvo kremom, onda preko kreme nanesite šlag (sve uz pomoć slastičarske šprice ili vrećice sa zvjezdastim nastavkom), poklopite gornjim dijelom tijesta, pospite šećerom u prahu i dobro ohladite.

punkufer.hr