Pravljenje ajvara u Mostaru:Kući svi zapeti k'o puške, roletne spuštene a šerpa spremna

ajvar, recept, makedonka milica, ajvar, recept, ajvar, Mostar, ajvar, paprike

premila je do sad 360 tegli zimnice, jedino kruh nije kiselila. Žene iz sela ljubomorno kažu da je lakše doć do recepta Coca Cole i recepta kako čuvat Isca nego do Nevenkinog omjera sastojaka za ajvar. U tišini pričaju da je Radica jedne godine napravila jednako dobar ali je preko noći misteriozno umrla od štucanja!?!?
Subota jutro, Nevenka se surduknula na tržnicu po roge. Pregovara sa svojim dugogodišnjim dilerom oko cijene. Pomno bira 80kg, rogu po rogu, kucka ih i šapće im. Sa početne 2KM/kg Nevenka spustila kilo na 80pf a i to jer je bila milostiva. Uzela više kila da zametne trag recepta, ukiselit će ih 40ak tegla iz zajebancije. Patlidžane i češnjak uzgojila u kontroliranim uvjetima na balkonu a feferon "El Diablo" dobija poštom iz Meksika pod krinkom čipkanog meksičkog stolnjaka. Višestruko zabranjen u EU ima jačinu 1000000 scovila. Ljut k'o svekrva koja ima sina jedinca.

Kući svi zapeti k'o puške, roletne spuštene a šerpa spremna. Dok Nevenka diktira omjere, djeca glasno uzvikuju pogrešne mjere da zavaraju špijune. Ubacuje zadnji pleh na pečenje u rernu a Milenko se znoji i gleda kako da magnet postavi na sat od struje, vrti se k'o ringišpil na bikijadi. Kad se sve ispeklo (osigurala regres u EPHZHB) prešlo se na kuhanje. Jasno daje upute Milenku da miješa brzinom jedan ipo pokret kuvačom u sekundi u smjeru Njemačke. Miješao Mile 3h, kad mu se počela ukazivati bijela svijetlost preuzela Roga da zada završni "tač". Vadi feferone i luk a djeca dok gule plaču k'o kad je umrla baba sa njemačkom mirovinom. Dodaje i malo svog tajanstvenog začina kojeg čuva ispod daljinskog (aj stisni muda pa pipni). Napunila 80ak tegla, te par komada onih mini od linolade što dijeli obožavateljima. Do kraja dana još ukiselila 30ak tegla, esencija otopila kreč sa zidova. Upala uža rodbina poslije ceremonije, potpisali izjavu o tajnosti podataka te ljepili naljepnice na tegle "HOMEJD AJVAR BY NEVENKA" kako se naravno i njen fejs profil zove.

Samo je najbližoj susjedi Milki odnijela dvije velike tegle ajvara, kaže moja seko evo ti, dobar je protiv štucanja...

Preuzeto sa Tersa