Poslastica bez mliječnih proizvoda i šećera: Sladoled od avokada

Avokado, sladoled, recept
Posebno ako tražite prirodna i zdrava rješenja za ljetne "zazubice". Recept koji vam donosimo u članku idealan je za sve one koje muče intolerancija na laktozu, intolerancija na gluten ili su alergični na jaja ili orašaste proizvode.
Zdravstvene prednosti avokada

Ovaj sladoled od avokada lišen je navedenih sastojaka koji su neizbježni u većini industrijski proizvedenih sladoleda. No ne čini ga samo to zdravim. Avokado je izvrstan izvor vitamina E i K i mnogih minerala, kao što su kalij i magnezij. Osim toga, bogat je karotenoidima koji imaju jaka protuupalna svojstva.

Također, plodovi avokada su puni zdravih masti. One su sjajne, jer potiču apsorpciju topivih hranjivih tvari koje jedete s njima. Isto svojstvo čini avokado dobrim za vašu jetru. Te su masti također vrlo zasitne te vam pomažu da izdržite do sljedećeg obroka.

Kako izabrati avokado?

Da biste bili sigurni da uzimate avokado koji je iznutra zeleni i kremast, bez ružnih smeđih mrlja, ključno je provjeriti kakav je ispod stabljike. Ovaj dio avokada ostavlja dobar dojam o onome što se događa ispod kože. Uklonite mali čep na vrhu avokada.

Ako se on lako odvaja, imate savršeno zreo avokado. S druge strane, ako je područje ispod stabljike smeđe, avokado je već počeo trunuti i čekaju vas smeđe mrlje unutar ploda. Ako se stabljika ne odvaja, plod još nije dovoljno zreo za jesti.

Sladoled od avokada (recept)

Sastojci:

2 avokada
1/4 šalice meda
1/4 šalice punomasnog kokosovog mlijeka ili bademovog mlijeka
prstohvat morske soli
limeta
Ogulite avokada, prerežite ih na pola i uklonite sjemenke iz sredine. Avokada zgnječite tako da od njih dobijete glatku smjesu bez komadića i grudica. Dodajte med i temeljito promiješajte žlicom. Smjesu stavite u blender. Dodajte kokosovo ili drugo mlijeko koje koristite te ostale sastojke.

Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Iz blendera smjesu prebacite u kalup te ga ostavite u zamrzivaču najmanje 2 sata ili preko noći. Ponekad sladoled može biti previše zamrznut da biste ga jeli izravno iz zamrzivača. Ostavite ga na sobnoj temperaturi oko 20 minuta da se odmrzne. Poslužite i uživajte!