Portugal pobjednik Eurovizije!

Portugal je pobjednik 62. natjecanja za najbolju pjesmu Europe! Odlučili su tako glasovi gledalatelja i stručnih žirija.

Na drugom je mjestu predstavnik Bugarske, a treće je mjesto osvojila Moldavija. Ubjedljiv trijumf Portugalu donio je karizmatični Salvador Sobral s pjesmom "Amar Pelos Dois". Njegova netipična izvedba izazvala je posebnu pažnju i osvojila Europu.

Sobral je osvojio ukupno 758 bodova. Na drugom mjestu završio je Bugar Kristian Kostov sa 615, najmlađi izvođač ovog Eurosonga, s pjesmom "Beautiful Mess", dok se na trećem mjestu našla moldavska grupa "Sunstroke Project" s pjesmom "Hey Mamma" sa 374 osvojena boda.

- Ovo je pobjeda glazbe i ljudi koji žive za glazbu. Glazba nije vatromet, glazba je osjećaj - rekao je oduševljeni Sobral, koji ovaj uspjeh duguje, kako kaže, svojoj sestri koja je i napisala pobjedničku pjesmu "Amar Pelos Dois", koju su njih dvoje potom zajedno otpjevali.

Hrvatski predstavnik Jacques Houdek sa pjesmom "My Friend", uprkos odličnom nastupu, zauzeo je tek 13. mjesto sa 128 bodova. Zanimljiva je činjenica da je Houdek i nastupio pod rednim brojem 13.

U velikom finalu Eurosonga održanom u Kijevu pod motom "Slavimo različitost", sudjelovalo je po 10 zemalja iz oba polufinala, kao i zemlje koje su bile direktno u finalu (Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Velika Britanija i domaćin Ukrajina).

Iz prve polufinalne večeri nastupili su predstavnici Moldavije, Azerbejdžana, Grčke, Švedske, Portugala, Poljske, Armenije, Australije, Cipra i Belgije, a iz druge predstavnici Bugarske, Bjelorusije, Hrvatske, Mađarske, Danske, Izraela, Rumunjske, Norveške, Nizozemske i Austrije.

Nažalost, ove godine Bosna i Hercegovina, zbog teške financijske krize, nije imala svoju delegaciju u Kijevu. Bio je to ukupno šesti put da ne sudjeluje na najvećem glazbenom natjecanju Starog kontinenta.

Tagovi: Eurovizija
14.05.2017 u 08:20