Pogača za svaku priliku

pogača, recept
Priprema:

U većoj zdjeli pomiješati brašnoo sa šećerom, kvascem pa dodati sol...u manjoj posudi izmiješati vodu, mlijeko i ulje, dodati kiselo vrhnje pa sve sipati u brašno i napraviti meko i elastično tijesto..pokriti zdjelu krpom i ostaviti tijesto na toplome dok ne udvostruči volumen.

Za premaz izmiješati sve sastojke. Za fil izmiješati sir s kiselim vrhnjem posoliti ako ne stavljate slani ovčiji sir.... Ja sam jednu roladicu namazala ovom mješavinom, malo više od polovice, a za drugu sam u ostatak mješavine sira dodala dobro iscjeđeni špinat.
Nadošlo tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, kratko ih premijesiti na pobrašnjenoj podlozi formirajući loptice....svaku dobijenu lopticu razvučemo u pravokutnik dimenzija oko 50 x 20 cm, premažemo s polovicom premaza, a onda tanko nanesemo i fil...zarolamo u roladicu...
Dobijene roladice isjeći cik cak (kao trapeze) slagati ih u kalup promjera 28 cm (možete ga obložiti papirom za pečenje) ....isto napravite sa drugom lopticom s tim što sam ja u drugi dio fila dodala i malo špinata... (fil nanositi dosta tanko).
Pripremljenu pogaču, pokriti i ostaviti na toplom da još malo naraste, a zatim premazati s bjelanjcem i posuti sjemenkama po želji.
peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta, ako ste karakter sačekajte bar malo neka se ohladi :)

Sastojci:

500 g brašna
150 ml mlijeka
100 ml tople vode
2 žličice instant kvasca
1 žlica šećera
1 žličica soli
4 žlice ulja
1 žlica kiselog vrhnja

Sastojci za premaz:

100 g omekšalog maslaca
1 žumance
1 žličica brašna

Sastojci za fil:

oko 250 g svježeg sira (jedan dio sam zamijenila sa slanim ovčijim sirom)
1 žlica kiselog vrhnja
1 žličica soli (ako ne koristite ovčiji sir koji je slan)
oko 100 g svježeg špinata (špinat izrezati na sitno, posoliti ga s 1 žličicom soli, ostaviti da odstoji pa ga dobro ocijediti)

Sastojci:

1 bjelance
sjemenke po želji (ćurekot, sezam, zlatni lan)

U SLAAAAST......