PITAMO VAS Gdje je najbolji advent u regiji?

PITAMO VAS Gdje je najbolji advent u regiji?

Adventski sajmovi postali su nezaobilazna tradicija europskih gradova. Stvarajući topli ugođaj, svojom čarolijom tjeraju nas da zastanemo u svakodnevnoj jurnjavi i u društvu dragih ljudi upijemo dašak blagdanskog dobrog raspoloženja.

Kako bi mogli opušteno uživati u ponudi brojnih štandova koji mame domaćim specijalitetima i kuhanim vinom, prijevoz autobusom ili osobnim automobilom nudi se kao povoljno, udobno i lako dostupno rješenje.

Advent u Zagrebu (30. studeni - 7. siječnja)

Već treću godinu zaredom, Zagreb slovi kao najljepša adventska destinacija u Europi, a cilj je svake godine ponuditi nešto novo i obogatiti program zanimljivim sadržajem.

Glavna tema ovogodišnjeg zagrebačkog adventa je Orašar, a poseban naglasak stavljen je na održivost i ekološki pristup te će tako većina ugostitelja koristiti papirnate čaše, tanjure i slamke. Svakako treba pohvaliti i postavljanje posebnih premosnica za lakše kretanje osoba s invaliditetom.

Božićna čarolija otvorena je paljenjem prve svijeće na Manduševcu, a osim na tradicionalnim lokacijama poput Zrinjevca, Trga Bana Josipa Jelačića, Ledenog parka na Tomislavcu, Europskog trga, Tunela Grič ili romantičnog Strossa proširila se i na neke nove lokacije u gradu.

U prekrasno uređenom Oktogonu dočekat će vas skulpture Orašara dok čaj možete ispijati uz zvuke odlične glazbe s pozornice postavljene ispred zgrade HNK.

Isto tako u sklopu Filmskog Adventa, u kinu Tuškanac prikazivat će se božićni filmovi za sve uzraste u 11 i 17 sati. Najmlađi će se pak najviše obradovati prigodnom programu u Maksimiru i Zoološkom vrtu.

Stoga, ako do sada niste bili u Zagrebu u predblagdansko vrijeme, krajnji je trenutak da to učinite.

 

Advent u Splitu - Zimski akvarel 2019. (30. studenog. – 02. siječnja.)

Iako Advent najčešće vežemo uz zimski ugođaj praćen snijegom i hladnoćom, Split je dokaz da božićni sajam može savršeno funkcionirati uz puno više sunca i mora.

Udaljen od Mostara oko četri sata vožnje autobusom ili dva sata automobilom, ima sve pogodnosti koji ga čine odličnom adventskom destinacijom.

Uz poznate „splitske kućice“, na Rivi ćete moći uživati u odličnim koncertima, od izvođača klasične glazbe pa do nastupa klapa. Od ove godine, Đardin je dobio i Ledeni park, klizalište koje će zasigurno biti omiljena lokacija za uživanje u zimskim radostima.

Za one koji žele dalje: Beč, Budimpešta, Prag ili München

Iz Zagreba je lako nastaviti svoje adventsko putovanje do Beča koji svake godine u vrijeme adventa okupi 3 milijuna posjetitelja.

Ispred gradske vijećnice nalazi se jedna od najljepših božićnih tržnica u cijeloj Austriji, Wiener Christkindlmarkt na Rathausplatzu koja će vas oduševiti ponudom i raskošnim uređenjem.

Ako pak tražite destinaciju koja će vas osvojiti ljepotom i šarmom, ali vam je budžet ograničen radi brojnih poklona koje namjeravate kupiti, Budimpešta je savršen izbor.

Na trgu Vörösmarty, nedaleko od bazilike svetog Stjepana, na mnogobrojnim štandovima izložene su rukotvorine koje će sigurno razveseliti vaše najdraže.

Nešto udaljeniji Prag, atraktivan u bilo koje doba godine, u vrijeme adventa postaje čaroban. Vožnja brodom po rijeci Vltavi ili opuštene zimske šetnje po Karlovom mostu, zaokružit će božićnu priču, a svoj prvi susret s Pragom možete započeti na Starogradskom trgu i zagrijati se uz kvalitetno češko pivo ili medovinu.

München je grad s dugom adventskom tradicijom i jednim od najstarijih božićnih sajmova u Europi koji se održava svake godine na Marienplatzu.

Neues Rathaus u vrijeme Adventa izgleda apsolutno čarobno. Osim posjeta štandovima, zaista predlažemo da posjetite to jedinstveno zdanje s čijeg 85-metarskog tornja možete uživati u pogledu na bavarsku prijestolnicu. Adventski sajam traje od 27. studenog do 24. prosinca 2019.