Pečena hobotnica s krumpirom

hobotnica s krumpirom
Okus će se razlikova samo od vrste i kvalitete maslinovog ulja, arome ružmarina, omjera začina, načina kombniranja i omjera povrća i začinskog bilja.
Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom ćete razveseliti obitelj ili goste
Sastojci

1 hobotnica (oko 1 kg)
1 kg krumpira
1 veća glavica luka
3 češnjaka
6 žlica maslinovog ulja
6 žlica običnog ulja
sol, papar, ružmarin po ukusu
1 dl bijelog vina

Priprema hobotnice

Hobotnicu treba dobro očistiti od utrobe, oprati, odstraniti kljun. Da bi meso hobotnice bilo mekano postoji, više načina pripreme. Najčešće se hobotnica nalupa batom. Umjesto toga može se kratko (15-ak minuta) prokuhati u malo vode u koju se stavi pluteni čep kako bi hobotnica ispustila višak tekućine i sluzi. Najbolje je ipak zamrznuti hobotnicu, kako ne bi bila žilava nakon pečenja. U odgovarajući lim na hladno ulje staviti krumpir i luk izrezan na veće ploške. Na to staviti očišćenu i pripremljenu hobotnicu. Sve posuti ružmarinom i malo posoliti. Pokriti aluminijskom folijom i peći uz podlijevanje vodom na temperaturi 180°C oko 60 minuta. Potkraj pečenja zaliti vinom i dodati sjeckani češnjak i peršin. Kratko zapeći bez folije. Ovako pripremljena hobotnica poslužuje se kao glavno jelo.

U slast.....