Otac i sin otkrili su nam kako je nastala snimka koja je 'naćerala' Hrvatsku da plače od smijeha

otac, sin
Naime, kada je novinarka HRT-a jednog od sudionika čišćenja pitala za motive, dobila je posve neočekivan odgovor:

- Ćera me stari - kazao je mladić.

Nije mogla skriti iznenađenje i jedva je uspjela suzdržati se od toga da ne prasne u smijeh. Da "spasi situaciju", novinarka je pitala tjera li ga ekološka svijest, na što je sugovornik kratko i jasno odgovorio: "Ne!"

Stari koji je "naćerao" sina zove se Maroje Capurso, a "naćerani" je Orsat, inače učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije u Dubrovniku.

- Bilo je smiješno. On je to stavio, ne znam što je on očekivao! To je bila šala između nas dvojice - kaže Orsat.

Što se tiče reakcije u školi i među prijateljima, Orsat kratko odgovara kako je "bilo smijeha na sve strane!"

Gimnazijalac je to koji inače jako voli roniti. Već je bio zvijezda na internetu, a sad će opet biti "zvijezda", i to u novinama te cijela priča kreće ispočetka ili, kako Orsat u svom kratkom stilu kaže: "Opet show!"

I na ovome mjestu valja napomenuti: stari ga nije naćerao da govori za "Slobodnu". Ljubav prema ronjenju potekla je od oca Maroja koji je instruktor u Ronilačkom klubu "Dubrovnik".

- Kad me pitaju što sam, prvo kažem ronilac, pa onda sve drugo. Radim na televiziji, montažer sam, meni je supruga novinarka na radiju. I za divno čudo taj dan nisam mogao ići na akciju ronjenja i čišćenja podmorja zato što sam radio.

Otvorili smo jednu grupu na Viberu tako da se ne zovemo telefonom u Klubu, nego jednostavno pošaljemo poruku: "Akcija je tu i tu, pa tko želi, može se pridružiti!" Tako isto i na Facebooku. Tog sam dana radio na filmu "Robin Hood: Origins" jer sam organizacijski bio upleten u to pa sam Orsata tog dana pitao ide li, a on je pristao i došao - prepričava otac Maroje.

Sin je toliko zaljubljen u ronjenje da iza sebe ima veliko iskustvo.

- Orsat je to toliko ćeo roniti da je jedva dočekao četrnaest godina da može polagati. On sad ima sedamnaest i pol godina i roni od svoje četrnaeste godine. S nama je na akcijama. Kako je on manji, svi ga pazimo. Nije on jedini mlađi u klubu, ima ih još.

Orsatu ovo nije bio prvi put, ima on iza sebe više od deset-dvadesetak akcija čišćenja podmorja. Svake godine radimo po desetak akcija. To je bilo čišćenje koje je onako poteklo iz "priče na vrhu mula".

Ovaj suvlasnik ili vlasnik jednog restorana u portu je rekao da bi bilo dobro da se očisti podmorje u portu. Rekao sam mu da napravi marendu, a da ćemo mi iz kluba doći i to očistiti. I tako smo se dogovorili. Za naš su dogovor čuli i iz produkcije filma "Robin Hood: Origins", njima je to bilo zanimljivo i pitali su da se i oni uključe u to.

Znam da je vlasnik produkcije pomorac i da se bavi jedrenjem. Došli su ljudi iz filma i pomogli nam to istovariti smeće, angažirali smo "Čistoću" i na kraju je ispalo jako zgodno - objašnjava Maroje.

Iz razgovora s kolegama je naslutio da je na tom čišćenju nastala malo posebnija reportaža.

- Moj kolega Maroje Žanetić i novinarka Morana Baričević uzeli su od Orsata izjavu i počeli su se smijati. Pitao sam ih što se smiju pa su mi rekli: "Montirat ćeš popodne, sve ćeš čuti!" Tako da sam ja tek popodne čuo što je Orsat izjavio kad sam taj prilog montirao za emisiju "More". Meni je to bilo simpatično i nevjerojatno! To je ustvari Orsat, to njega opisuje - govori otac.

Isječak sa sinom mu je bio toliko legendaran da ga je podijelio na Facebooku i tako je krenula cijela lavina "o naćeranom".

- Od mene je to krenulo. Montirao smo prilog za emisiju "More", a taj sam maleni dio stavio na Facebook. Zazvao sam i Orsata te mu rekao da ide na emisiju "More" i on se isto tako nasmijao i rekao: "Nema veze, stavi!" - kazuje montažer.

Tako su nastale "Suze sina naćeranoga", ali suze od smijeha! Prilog koji je nasmijao Hrvatsku samo je djelić atmosfere koja vlada u obitelji Capurso.

- Prvo trebate upoznati našu obitelj da biste to razumjeli. Mlađi sin je to najbolje opisao kada je išao u osnovnu školu. Trebao je u dvije-tri rečenice opisati našu obitelj i on je rekao da smo mi "obitelj veseljaka i da se samo smijemo doma". To Vam je otprilike to - priča Maroje.

Uz Orsata, ronjenje voli i mlađi sin Dživo koji ima trinaest godina i koji također jedva čeka da zaroni u jadranske dubine. Reakcije na video su pozitivne, a njegova popularnost govori za sebe.

- Govorili su mi da je odlično. Svi koji znaju mene i tko nas zna kao obitelj, shvaća to ko zafrkanciju! Vidim ove klikove, to je nevjerojatno! Po ovome vidim da ljudima fali malo živosti, malo ležernosti... Meni je drago da mi kao obitelj živimo ležerno, opušteno, zabavno - zaključuje Maroje.

Slobodna Dalmacija