Nešto ljuto da vas zagrije-Pikantna juha

juha, recept, juha, crvena paprika, mrkva, pikantna jela
Odmah da razjasnimo, ja pikantne ili ljute papričice obožavam. Obožavam! Jedem ih uz svašta, uz slano, ali bome i slatko poput čokoladnih deserata, kolača, sladoleda, palačinki...

No to sam ja, shvaćam da voljeti ljutu, pikantnu hranu u takvom omjeru nije toliko uobičajeno pa ih zaista ne forsiram u recepte koji su namijenjeni svima, no ova juha jednostavno traži ljutinu. Koliko ljutu, to je na vama da odlučite.

Rog paprika, ima mnogo više C vitamina nego limun ili naranča, sadrži elemente koji na naš organizam djeluju kao antiseptik, diuretik i antidepresiv.

Jako finu aromu razvijaju upravo tijekom pečenja ili roštiljanja i baš zbog toga jer sam ih prethodno zapekla juha ima i veću kremoznost i aromatičniji miris. Bit će vam ukusna čak i ako niste ljubitelji ili ljubiteljice ljutine (nikakav problem, juhu pripremite na isti način, ali izostavite ljutu papričicu).

Rog paprika povoljno utječe na cijeli imunološki sustav, a za mrkvu također znamo da osim što je zdrava jača i naš imunitet, pomaže u očuvanju vida i preporučena je u mnogim prehranama za oboljele od raka.

Mrkva, osim što obiluje beta karotenom, vitaminima K, C, E, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, fosforom, kalijem, manganom i molibdenom. Također obiluje vrijednim antioksidansima - karotenoidima, hidroksicinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Kada konzumiramo začinjenu hranu mozak misli da jedemo nešto vruće i pokušava ohladiti svoje tijelo. Zbog toga se naše tijelo može početi znojiti kako bi smanjilo temperaturu. U tu svrhu, dodala sam krastavac na ražnjiću. Možete ga i prošarati veganskim vrhnjem ili začiniti vlascem ili nekim od začina po vašem izboru. Sugeriram mentu, bosiljak, kiselicu ili mikrozelenje.
Foto: Mare - pikantna juha od rok paprike i mrkve

Za 4 tanjura juhe trebat će vam:

3 rog paprike,
3 mrkve,
2 krumpira,
4 režnja češnjaka,
2 žlice jabučnog octa,
3 žlice maslinovog ulja,
700 ml povrtnog temeljca,
pikantne chilli papričice,
sol, papar.

Priprema:

Papriku izrezati na trakice i peći na 180°C, 15 do 20 minuta.
Na maslinovom ulju kratko pržiti češnjak izrezan na listiće, dodati mrkvu na kolutiće i papriku koja se kratko pekla u pećnici.
Zaliti sve jabučnim octom i kad ocat ispari dodati krumpir na kockice, pikantnu papričicu i preliti temeljcem.
Začiniti solju i paprom te ostaviti da se krčka 35 minuta.
Uliti u blender ili štapnim mikserom usitniti dok ne postane kremasto.
Isključiti grijanje u stanu ili kući i uživati