Nekoliko načina na koje možete pripremiti domaće njoke

njoki, Njoki s umakom od gljiva, recepti, slani recepti

Klasični, šareni ili punjeni njoki
Njoke od krumpira zasigurno najčešće pripremamo, no možemo ih napraviti na mnogo drugih načina, kombinirajući razne njoki od špinatanamirnice. Šareni njoki su svakako lijepog izgleda, te se pripremaju kao i klasični njoki od krumpira, osim što im se dodaju i druge namirnice kako bi im dale boju. Tako recimo zelene njoke možete dobiti dodavanjem špinata, žute dodavanjem kurkume, crvene dodavanjem rajčice, ljubičaste dodavanjem cikle, narančaste s tikvom. Također su savršenog okusa i punjeni njoki koji, iako na prvi pogled mogu izgledati komplicirano za pripremiti, zaista nisu. Slijedite klasičan recept za njoke, te kada dođete do dijela gdje režete njoke na željenu veličinu, dovoljno je napraviti trake široke 3 cm, te dužine 4 cm. Pritisnite sredinu, dodajte malo nadjeva i zatvorite s ostatkom tijesta.

Također, možete i razvaljati tijesto s tim da će vam za to trebati malo više brašna, pa koristite recimo čašu kako bi odvojili tijesto na krugove koje napunite nadjevom i zatvorite. Ako vam ostane pire krumpira, iskoristite ga za pripremu njoka. jedan mali detalj koji je dobro imati na umu je da će topli krumpir upiti mnogo više brašna, pa je zbog tog razloga bolje da ih ostavite malo da se ohlade. Krumpire možete lagano oguliti tako ih prepolovite i stavite u gnječilicu za krumpir, te će kožica ostati u gnječilici.Njoki od mliječnih proizvoda i pšenične krupice
Njoke možete pripremiti od ricotte ili skute tako da pomiješate 500 g ricotte, 200 g brašna, dva jaja i malo soli, umiješate u glatko tijesto, razvaljate deblje trake i režete njoke na željenu veličinu.

Također, njoke možete napraviti i samo od brašna, jaja i vrhnja ili jogurta, tako u zdjelu umutite dva jaja, dodate 100 ml vrhnja i dodajte postepeno brašno dok ne dobijete gustu konzistenciju, koja je nalikuje smjesi za palačinke, samo što je malo gušća. Dakle, tijesto uzimate žlicom i ono sasvim polako klizi; stavite grijati posudu s vodom i kada provrije, stoplite žličicu u vodi, te odvajajte njoke sa žlicom i stavljajte u posudu. Na isti način ih možete raditi i od griza.
Pogledajte razne recepte za njoke:
Domaći njoki od krumpira
Brzi njoki od jogurta
Njoki od tikve
Njoki od špinata
Crveni njoki
Zapečeni njoki

Njoki punjeni pestom


Umaci za njoke
Njoki, kao i tjestenina, se vrlo dobro kombiniraju s većinom umaka. Svakako je najpoznatiji onaj od rajčice, koji također možete njoki u umaku od sira i sunkebrzo pripremiti, a možda najjednostavniji umak od svih je rastopljeni maslac s listovima kadulje. Maslac rastopite i dodate par listova kadulje i kuhate minutu, dvije na laganoj vatri da se okusi prožmu, te prolijete po njokima i po želji dodajte malo naribanog parmezana. Što se umaka tiče, možete zaista pustiti maštu na volju te pripremiti razne umake od vrhnja za kuhanje u kombincaiji s tunjevinom, sirom ili šunkom, raznim povrćem poput mladih listova špinata i svježeg sira, kremasti umak od patlidžana, više vrsta povrća na pari ili pak neke od mnogih slasnih varijanti pesta. Da ne zaboravimo napomenuti i kako su njoki odlična kombinacija uz gulaš, tradicionalno dalmatinsko jelo, pašticadu, i slične recepte. Što se tiče nadjeva za punjene njoke, baš kao i za tortelline, nadjev možete pripremiti od pesta i ricotte, gljiva, mljevenog mesa sa začinima, pršuta, šunke ili pak komadića polutvrdih sireva.
Njoki s umakom od gljiva
Njoki od tikve s pancetom i orasima
Njoki s kurkumom u umaku od rajčica
Njoki s mladim špinatom u umaku od parmezana
Njoki u umaku od sira i šunke
Zamrzavanje njoka

Ako nemate vremena, a želite pripremiti obrok s njokima, kupovni su svakako brži način, no i za to ima riješenje. Kada uhvatite vremena, možete pripremiti veću količinu njoka i zamrznuti ih. Bilo da radite klasične njoke od krumpira, palente, bijelog brašna ili neke od šarenih njoka, svi se mogu zamrznuti, no treba paziti na nekoliko sitnih detalja kako bi se pravilno zamrznuli i da vam se ne bi zalijepili. Naime, nakon što ste napravili njoke, rasporedite ih na lim za pečenje preko masnog papira, pospite ih s malo brašna i stavite u zamrzivač. Ostavite ih barem pola sata da se zamrznu, ako ne i više, što naravno ovisi o veličini njoka. Kasnije ih možete slobodno staviti u vrećice ili posude za zamrzavanja bez straha da će se zalijepiti. Prije kuhanja ih nije potrebno odmrzavati.