Ne nosite hranu na more? Evo koliko vam novca treba za 10 dana

Plaža Banje Dubrovnik
Kako određeni prehrambeni proizvodi sve češće ne mogu da se prenesu preko granice, alternativa je snabdijevanje u lokalnim prodavnicama, marketima ili pijacama.

Turističke agencije savjetuju svojim klijentima da ne nose hranu na more, zbog čestih zaplijena, pa ukoliko ovog ljeta odlučite da se brčkate u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, morat ćete do budžeta da izdvojite i na potrošačku korpu.

Blic je istražio kakve su cijene osnovnih životnih namirnica u ove dvije zemlje, i koliki je novčani iznos potrebno planirati ukoliko svakodnevno kupujete osnovne namirnice - kruh, mlijeko, jogurt, sok, meso, povrće...

Na Hrvatskom primorju ćete za kruh izdvojiti 7 kuna (manje od 2 KM), za mlijeko 8 kuna (oko 2 KM), ulje je 4 KM, koliko košta i kilogram paradajiza. Krompir je oko 2 KM kilogram, kiseli krastavčići u tegli oko 3 KM, litarski jogurt možete pronaći i za manje od 2 KM, ali u većim marketima, i to na akcijskoj ponudi.

Ipak, veliki supermarketi u Hrvatskoj imaju dosta sniženja, pa tamo možete da kupite 200 grama trajne kobasice za 2,70 KM, a oko 800 grama svježeg mljevenog mesa koštat će vas oko 6 KM. Sok je oko 1,8 KM po litru, flaša vina oko 8 KM, dok litar mlijeka možete da kupite i za 90 feninga, pa je savjet da kupujete u nekom od većih marketa kojih ima i u primorskim gradovima.

Tijekom deset dana u Hrvatskoj, potrošačka korpa će vas koštati oko 500 kuna, točnije oko 126 KM ako svaki dan kupujete kruh, mlijeko, jogurt, sok i na primjer kilogram mljevenog mesa.

Crna Gora je ove godine destinacija koja će vas dočekati sa sljedećim cijenama: kruh od 60 do 80 centi, litar mlijeka od 0,8 do 1,1 eura, jogurt oko euro, paradajiz 0,70 do 1,00, krastavac oko 80 centi.

Za brzu hranu mogli biste da izdvojite od 1 do 2,5 eura, ovisnosti da li se odlučite za neki roštilj, pizu ili palačinku, pa cijene variraju.

Litarski sok je oko 80 centi do eura, kilogram oslića oko 2,50 eura, a pivo u konzervi staje oko 70 centi.

Za deset dana na crnogorskom primorju na hranu biste, prema našoj računici, mogli da potrošite oko 55 do 60 eura, ako svaki dan kupite kruh, mlijeko, jogurt, sok i kilogram mljevenog mesa.

Fokus.ba