Najpoznatija mađarska torta na svijetu: Doboš torta

Doboš torta, recept, torta, Jozsef C. Dobos. , slavni slastičar
Doboš torta

Torta je bila načinjena od osam odvojeno ispečenih listova tijesta, izmiješanog od maslaca, šećera, brašna i vanilin šećera, te premazanih kuhanim nadjevom od mlijeka, vanilin šećera, praška za puding od vanilije, maslaca i ruma. Torta je bila premazana kremom i izvana, a gornji je list bio obliven glazurom od karameliziranog šećera. Bila je narezana na dvadesetak komada od kojih je svaki ukrašen kuglicom od tučenog vrhnja i posut naribanom čokoladom.

Njezin je tvorac bio kuhar, slastičar, vlasnik trgovine delikatesama i slastičarnice te pisac čak petnaestak knjiga o kulinarskim i slastičarskim umijećima Jozsef C. Dobos. Zahvaljujući torti koja je na izložbi postigla velik uspjeh, Dobos je preko noći postao slavan. Njegova je slastičarnica u ulici Kecskemet postala jedno od najpopularnijih mjesta u Budimpešti te je pojesti komad torte u njegovoj slastičarnici bilo pitanje prestiža.

Originalna Dobos torta otpremala se i u mnoge druge elitne slastičarnice diljem Europe, a najviši krugovi europskog društva, među kojima su bile i okrunjene glave, poput austrijskog cara Franza Josepha, naručivali su je za svoje bankete i proslave. U doba najveće popularnosti Dobos torte među zadivljenim, ali i zavidnim slastičarima kolalo je čak oko 120 recepta, od kojih se naravno ni jedan nije približio izvornom receptu.

Na iznenađenje mnogih, dugogodišnje i mnogobrojne pokušaje da se otkrije tajna izvornog recepta prekinuo je sam slavni slastičar Jozsef C. Dobos koji 1906. godine objavio originalni recept, nakon čega se sam povukao iz javnog života. Njegova je pak torta postala jedna od najpoznatijih torti na svijetu.

Biskvitne listove pecite na namašćenom i pobrašnjenom papiru. Papir stavite na okrenutu stranu lima i prije nego što ćete izliti biskvitnu smjesu, označite na njemu kružni oblik kalupa torte.

Sastojci (Broj osoba: 16)

BISKVIT
6 jaja
180 g šećera
180 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
limunova korica
KREMA
4 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
100 g čokolade
250 g maslaca
PRELJEV OD KARAMELE
200 g šećera
20 g maslaca
2 žlice limunova soka

Postupak pripreme

BISKVIT
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte naribanu limunovu koricu.
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i naizmjence s brašnom umiješajte u žumanjke
Od dobivene biskvitne smjese ispecite šest okruglih listova biskvita
KREMA
Za kremu cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se smjesa dobro ne poveže (teče s kuhače u niti).
Zatim je ohladite i umiješajte joj pjenasti maslac.
Listove premažite kremom i stavljajte jedan na drugi.
Istom kremom premažite i stranice torte.
PRELJEV OD KARAMELE
Karamel pripremite na sljedeći način: šećer stavite u tavu s debljim dnom i grijte na visokoj temperaturi dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga skinite sa štednjaka, dodajte maslac i sok od limuna. Sve kuhajte dok se karamel ne rastopi.
Zadnji, šesti list narežite na 16 jednakih dijelova, pa ih prelijte vrućim karamelom.