Mostarac Milićević želi biti motivacijski trener Hrvatske

Franjo Milićević, Niko Kovač, motivacijski trener, HNS, Franjo Milićević Makaja, aba aziz makaja
Aba Aziz Makaja, odnosno Franjo Milićević, poznat je kao seks guru, koji ima velik broj sljedbenika diljem Europe i SAD-a, bavi se propovijedanjem o zdravlju, ljubavi, poligamiji i tantričkom seksu.
Na svojem Facebook profilu Makaja je objavio dugi tekst u kojem izražava želju da pomogne izborniku Niki Kovaču u radu s hrvatskom nogometnom reprezentacijom kao motivacijski trener za što misli da je kompetentan. Njegovu ponudu prenosimo u cijelosti.

"Cijenjeni izborniče, g-dine Niko Kovač,
cijenjeni predsjedniče HNS-a, g-dine Davor Šuker,
obraćam vam se ponovo s ponudom za pomoć hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u svojstvu motivacijskog trenera/life coacha povodom našeg plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014.
Ni naš bivši izbornik Igor Štimac kao ni nekolicina prošlih izbornika nisu se nikada niti osvrnuli na moje ponude. Međutim, Vi ste cijenjeni izborniče nedavno javno konstatirali da je hrvatski nogomet zastario, da su nam igrači prespori itd. Slažem se s Vama i želim ovom prilikom također potencirati kako sve velike nogometne reprezentacije, a i one koje to žele postati, obavezno imaju u svom stručnom timu i eksperta za motivaciju. I motivacijski trener spada u suvremeni nogomet.
Također, budući ste mladi, i po godinama života i po trenerskom iskustvu, smatram da bih i Vama osobno mogao biti od velike koristi. Podrazumijeva se da rad motivacijskog trenera ni na koji način ne smije interferirati s radom i stručnošću izbornika (u aspektima kao što su nogometna tehnika, taktika, strategija, itd.). Ako i dođe do preklapanja onda to može biti samo po jasno izraženoj želji odnosno zahtjevu izbornika i to za svaki pojedinačni slučaj.
Motivacijski trening je vrlo širok pojam. U radu s hrvatskom reprezentacijom težište rada bih stavio na sljedeće aspektime;
1. Jačanje karaktera.
Posebno bih radio na kvalitetama kao što su srčanost, odlučnost, spremnost na preuzimanje rizika, izgaranje za svoj tim do posljednje sekunde utakmice i sl.
2. Razvoj socijalnih kompetencija.
To je ono što se u modernoj ekonomii zove team spirit. Ovdje bih se posebno potrudio da igrači shvate ne samo svojim umom, nego i srcem i nogama, razliku između sebičnog i nesebičnog taktiziranja prilikom dodavanja i postavljanja.Bitna tema u ovom aspektu rada bila bi i značaj apsolutnog posluha i strastvenog izgaranja za viziju svog izbornika, kapetana i kapetanovih pomoćnika na terenu.
3. Psihički faktor i koncentracija. Kako maksimalno iskoristiti psihički faktor za uspjeh vlastitog tima.
Maksimalna eksplozivnost , ali bez faulova. Strastvenost, ali bez brzopletosti i grešaka. Koncentracija na igru i izvršavanje svojih zadataka neprekidno tokom čitavih devedeset minuta. Provokacije protivnika su dodatni izvor snage, a ne povod za rasipanje energije i remećenje vlastite koncentracije (provokatora treba zaobići, kao što vozač na auto trkama hladnokrvno zaobilazi kamenu gromadu).
U 90 % slučajeva igrači koji zbog diskusije i/ili nedoličnog ponašanja spram suca dobiju crveni karton, nisu heroji već psihički labilne osobe. Nepisano je pravilo u profesionalnom boksu da meč gubi onaj koji prvi trepne prije meča. Dakle onaj koji je psihički labilniji. Prvenstvo nećemo osvojiti pomoću crvenih kartona već pomoću bespoštedne, proračunate borbe za svoj cilj i slavu svoje nacije. Pa ipak, svaka čast Josipu Šimuniću za onaj crveni karton u Beogradu. Za M. Manđukića mislim da je vjerojatno vrlo naivno i neprofesionalno nasjeo na iznuđeni faul za crveni karton u Maksimiru. Usporenu snimku nisam vidio, ali sam vidio njegovu igru đonom sa istočne tribine.
4. Adekvatna priprema psihe igrača, posebno za utakmice protiv germanskih timova, posebno protiv afričkih i drugih timova s većim brojem crnaca, posebno protiv južnoameričkih timova i posebno protiv ostalih europskih timova.
Nedostatak ovakve specificirane psihičke pripreme je bio jedan od dva glavna razloga zašto smo u Reykjaviku odigrali 0:0 protiv trećerazredne reprezentacije!
5. Na treneru leži odgovornost i obveza da prije svake utakmice igrače upozori na potencijalne provokatore i igrače koji su poznati po crvenim kartonima i teškim faulovima, kako bi sačuvao zdravlje i sposobnost svojih igrača (prvenstveno onih najboljih) za finale Svjetskog prvenstva.
I ovdje motivacijski trener može mnogo pridonijeti svojim savjetima i uputama. Po potrebi igrače a la Modrić, Messi ili Eduardo treba na vrijeme zaštititi od nogometnih "kriminalaca" koji sistematski odrađuju svoj prljavi zadatak na najboljem igraču protivničke ekipe.
6. Korelacija između seksualne energije, trenutne količne testosterona u krvi, seksualne aktivnosti i orgazma s jedne strane i povećanih, odnosno smanjenih psihofizičkih sposobnosti s druge strane.
Stjecanje znanja i intimne upute i preporuke u vezi sa uspostavljanjem optimalnog ritma, tj. učestalosti seksualne aktivnosti i orgazma.
Ova znanja i upute svi igrači bi trebali prakticirati barem mjesec dana prije kao i za vrijeme čitavog Svjetskog turnira.
U slučaju da neki igrač/igrači žele prakticirati sportsku karantenu u vidu apstinencije od seksualne aktivnosti i orgazma, također vam stojim na raspolaganju, potkovan svojim četrdesetogodišnjim jogijskim treningom i iskustvom. (Sve ostalo o meni u vezi s točkom 6 mislite da znate iz seksualno iskompleksiranih i frustriranih hrvatskih medija.)
Ova točka je od enormnog značaja za uspjeh u bilo kojem profesionalnom sportu.
ZAŠTO MISLIM DA BISTE TREBALI ANGAŽIRATI MENE, A NE NEKOG DRUGOG MOTIVACIJSKOG TRENERA/LIFE COACHA/PSIHOLOGA:

I. Budući sam prilično upoznat s vrijednostima i dometima motivacijskog treninga u svijetu, a i sam sam imao prilike uživo doživjeti neke od najboljih motivacijskih trenera, „neskromno" procjenjujem da sam vrlo vjerojatno među 10 najboljih na svijetu. Preostalih 9 bi vas stajalo sigurno mnogo više novaca, a pomogli bi vam manje, budući hrvatski mentalitet i njegove pokretačke snage i slabosti nije tako lako shvatiti.

II. Uzmemo li da gore spomenutih prvih pet točaka čini 75 % od idealne motivacijske i psihičke pripremljenosti u kolektivnim profesionalnim sportovima, tada možemo bez pretjerivanja reći da seksološko - psihološka priprema i disciplina daju preostalih 25%. Za potonju, u cijelom svijetu teško da ćete naći boljeg eksperta od Franje Milićevića Makaje. (Član sam The World Association for Sexology, Sao Paolo - Brazil od 2003.; dobitnik Sexual Intelligence Award u SAD-u za 2004. godinu itd.)

III. Prije 35 godina osnovao sam međunarodno poznatu i priznatu duhovno-filozofsku zajednicu Komaja, koju i danas uspješno vodim (zajednica je najraširenija u europskim zemljama).
U istom periodu napisao sam desetak knjiga od kojih su neke prevedene i publicirane na njemačkom, engleskom i drugim jezicima.

IV. Za vrijeme Domovinskog rata osnovao sam dvije humanitarne organizacije Hilfe für Croatien und BiH u Švicarskoj i Komajas Stern u Njemačkoj. Osobno sam za tada glavnu mostarsku bolnicu „dr. Safet Mujkić" i HVO Mostar sakupio i dopremio preko 50 tona krvne plazme, lijekova, vozila i hrane. Bila je to najveća privatna humanitarna akcija za pomoć Mostaru i Bosni i Hercegovini, tako da sam povodom toga imao čast u svom švicarskom centru pored grada Luzerna ugostiti njemačku državnu televiziju (ZDF) koja je o istoj akciji objavila i kraći intervju sa mnom.
Sveukupno (zajedno s akcijom za grad Osijek i HVIDRU Novi Zagreb) za vrijeme Domovinskog rata sakupio sam i dopremio u Mostar i Hrvatsku preko sto tona humanitarne pomoći u vrijednosti od cca 2,5 milijuna ondašnjih njemačkih maraka. O svemu, uključivo i o osobnoj primopredaji dobara bolnicama u Mostaru i Osijeku te gradskim vlastima Mostara i Osijeka i HVIDRI Novi Zagreb posjedujem kompletnu opširnu dokumentaciju.

V. Sveukupno sam u vrijeme Domovinskog rata za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu iz vlastitog džepa dao preko pedeset tisuća eura (zajedno s novčanim donacijama koje sam uplaćivao preko Hrvatske Katoličke Misije u Švicarskoj i preko švicarskog HDZ-a o čemu sam također sačuvao potvrde). Stoga smatram da je moje rodoljublje i domoljublje apsolutno neupitno.

VI. Tijekom svoje profesionalne međunarodne karijere kao life coach, motivator, autor, psihoterapeut, seksualni i par - terapeut mnogim sam ljudima pomogao na putu do zdravlja, uspjeha, bogatstva, ali isto tako i na putu do diploma doktora znanosti i značajnih postignuća na područjima njihove stručnosti. Primjera radi: jedan od uspješnih poslovnih ljudi u centralnoj Švicarskoj poklonio mi je u znak zahvalnosti novoizgrađeni centar za školu meditacije i njemu pripadajućih devet hektara šuma i livada pored Luzernskog jezera.

VII. Iako sam prošlog ljeta navršio šezdesetu godinu života i sam još uvijek posjedujem određene tjelesne sposobnosti koje poprilično nadilaze sposobnosti prosječnih ljudi, uključivo i onih, u za sport, najboljim godinama. Predlažem da u vezi s istim pogledate YouTube film o posjeti Austrijske televizije ATV mojem meditacionom centru u Istri kao i
Toliko od mene pa prosudite sami da li Vam čovjek s ovakvom zalihom životnih iskustava, znanja i sposobnosti može biti od koristi.
Molio bih da i čitatelji ovih redova koji su po struci sportski djelatnici, eksperti za motivaciju i sl. također daju svoje komentare kako bi i to bio jedan od indikatora našem izborniku i njegovom stručnom stožeru u vezi s istom ponudom.
Ukoliko Vi gospodine izborniče (ev. i vaš stručni stožer) na ovu moju ponudu ne odgovorite u roku od 15 dana svoje ću usluge ponuditi Nogometnom Savezu svoje druge domovine, Bosne i Hercegovine, jer sam ja kao što pretpostavljam da već i znate iz hrvatskih medija „rođeni" Mostarac.

S najljepšim željama za Brazil 2014.
Franjo Milićević Makaja"

24 sata