Ljetna poslastica koja ide uz sva jela i čuva vitku liniju

Tikvica, ljekovitost, beta-karoten, potiču probavu, ateroskleroza arterija, potiču libido, poslastica, ljeto, tikvice, tikvice, blagodati, tikvice, blagodati

Tikvice su prava ljetna poslastica, zapravo su voće, ali spadaju porodici Cucurbitacea u kojoj su dinja i krastavci, a u našim je krajevima najpoznatija zelena sorta duguljasta oblika. Zbog blaga okusa, lako ih je kombinirati u raznim jelima, od tjestenina, riže, mesa i s ostalim povrćem, ali i kao popečke, naribane i složene kao manje palačinke i na još toliko ukusnih načina da se samo treba malo prepustiti mašti. Mnogi ih rado malo preprže narezane na kockice jer su zdrav prilog mesu, a sve se češće ribaju i svježe dodaju u salate.

Poznato je da su dobar izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalija, magnezija, fosfora, bakra, folata i riboflavina te cinka, željeza i kalcija te su razne studije potvrdile da blagotvorno djeluju na naš organizam i čuvaju zdravlje. Neke od njih pokazale su da tikvice kontroliraju šećer u krvi, snižavaju loš kolesterol i smanjuju apetit, a kako imaju oko 20 kalorija na 100 grama, definitivno su odličan izbor za očuvanje vitke linije ili mršavljenje. Osim toga pomažu detoksikaciji organizma, umiruju i štite probavni trakt pa ćete se bolje osjećati i mati više energije.

Izvor: tportal.hr