Kvizomanija trese Hercegovinu: Kako je Franjo Pavlović iz Međugorja pokrenuo “revoluciju” pub kvizova?

kviz
... mladih za ovakav oblik zabave i druženja, piše Hrvatski Medijski Servis.

U Hrvatskoj se pub kvizovi održavaju već nekih desetak godina dok je Hercegovina na kviz kartu svijeta uvrštena prije nepunih godinu dana.

Sve je počelo 25. ožujka 2017.godine u kuglani „Krstine" u Međugorju kada se na prvom pub kvizu ikad održanom na prostoru Hercegovine, okupilo dvadeset i četiri ekipe iz raznih krajeva Hercegovine.

Najviše zasluga za početak kvizaštva u Hercegovini idu mladom entuzijastu i velikom zaljubljeniku u kvizove Franji Pavloviću, koji je došao na ideju organiziranja prvog pub kviza.

"Sve je došlo tako nespontano sinula mi je ideja da pokušam s pub kvizovima u Hercegovini,jer sam i sam jedan od velikih zaljubljenika u kvizove, i kada je došao taj dugo očekivani dan gdje se okupilo 24 ekipe shvatio sam da sam uspio, kaže Franjo za Hrvatski Medijski Servis.

Pravila pub kviza

Formula igranja kviza je vrlo jednostavna. Igra se ekipno, a ekipa se može sastojati od 2-5 članova. Pitanja su iz sfere općeg znanja, a nagrade za najbolje ekipe osigurane su od kotizacija natjecatelja.

Pobjedniku ide 80 posto ukupnih uplata natjecatelja. Kotizacija je 30 km po ekipi.Pobjednik je ekipa koja nakon 80 pitanja iz općeg znanja da više točnih odgovora.

Da je kvizing u Hercegovini poprimio i šire razmjere svjedoči podatak da su nakon Međugorja kvizovi organizirani na još desetak lokacija diljem Hercegovine.Tako su se u kviz kartu svijeta uvrstili i Čitluk, Mostar, Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje te Grude.

Temelj svakog pub kviza je želja za znanjem,ljudi to vole i uživaju u tome, ističe Franjo.

Od studenata do umirovljenika

Na kvizovima se okupljaju svi naraštaji raspon godina seže od srednjoškolaca do umirovljenika. Nagrada za pobjednike pada u drugi plan, kada vidite koliki je entuzijazam i natjecateljskih duh prisutan kod natjecatelja navodi Franjo.

Generacije starijih kvizomana pratili su Kviskoteku,dok su mlađi većinom odrastali uz HRT-ove kvizove poput Milijunaša, Najslabije Karike, Upitnika,pa sve do današnjih Potjere i Šifre.

Studenti sa mostarskog Sveučilišta po uzoru na hrvatske kvizaše formirali su „Hercegovački kviz savez"
Kvizovi tako su tako ne samo zaludili Hercegovce već su im postali i preokupacija.

U prilog tome ide podatak da je prije nepunih pola godine u suradnji sa Hrvatskim kviz savezom u Hercegovini formiran Hercegovački kviz savez.Tridesetak studenata mostarskog Sveučilišta dva puta mjesečno na Fakultetu prirodoslovnih i matematičkih znanosti(PMF)igra pojedinačne kvizove Hrvatskog kviz saveza.Kviz se sastoji od 100 pitanja općeg znanja pod nazivom CRO 100. Postoji rang ljestvica u koju se upisuju svi pojedinačni rezultati natjecatelja,te se na kraju godine saberu svi rezultati i uzima se prosječan rezultat.

Pitanja sastavljaju lovci iz Potjere

Na kraju svake godine natjecatelj ima uvid na kojem je mjestu završio tu godinu. Pitanja za sve natjecatelje kako u Hrvatskoj, tako i u Hercegovini sastavljaju prekaljeni kviz majstori među kojima i lovci sa popularnog kviza Potjera Krešimir Sučević Međeral , Dean Kotiga te Morana Zibar.

Kvizovi su nešto pozitivno i služe kao ispušni ventil svima nama velikim zaljubljenicima u kvizove,i sami ugostitelji su shvatili da su pub kvizovi odlični za privlačenje publike koja je akademski obrazovana i situirana, kažu hercegovački kvizaši. Dodaju kako kvizovi ne samo da su korisni i edukativni već i povezuju ljude te stvaraju mrežu prijateljstava.

"Drago mi je da sam pokrenuo "revoluciju" kvizova u Hercegovini i ne želim na tome stati, sve ekipe posebne su na svoj način, iako nagrada ide samo pobjedniku pobjednici su u konačnici svi, koji prakticiraju ovakvu vrstu zabave i druženja, zaključuje Franjo.