Kremasta fantazija: Recept za gustu juhu od tikvica koju će voljeti cijela obitelj

recept, Juha od tikvica, povrće, Krem juha, tikvice
Probajte ovu gustu juhu od tikvica, sigurno ćete se vratiti po još jedan tanjur.

S toplijim danima prelazimo na laganija jela. Iako je još daleko prava sezona tikvica, mi im se unaprijed veselimo! Tikvice su tako jednostavne, a tako svestrane; niskokalorične su, a prepune raznih nutrijenata. Da bi se u njima zadržale sve dobre tvari, važno ih je konzumirati s korom, zato gledajte da uvijek kupujete ili ako ste jedan od sretnka koji imaju vrt, berete skroz mlade tikvice jer one imaju najmekšu i najukusniju koru.

Mlade tikvice idealne su i za konzumaciju u sirovom obliku, kao i za ovu divnu gustu juhu. Uz tikvice smo u nju dodali i poriluk, i pastrnjak, i puno finih začina.

Sastojci:

3-4 mlade tikvice
1 poriluk
1 pastrnjak
2 režnja češnjaka
nekoliko grančica timijana
prstohvat čili pahuljica
pola žličice mljevenog kumina
750 ml povrtnog temeljca ili vode
150 ml mlijeka
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema:

1. Operite tikvice i narežite ih na kolutiće (bez guljenja) ili na kockice podjednake veličine. Očistite poriluk, operite ga pa ga narežite na kolutiće. Pastrnjak ogulite i narežite na sitne kockice.

2. U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nožem drobljeni češnjak, čili pahuljice i timijan pa odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte jedno 7-8 minuta, dodajte kumin i pastrnjak, kratko propirjajte.

3. Dodajte tikvice pa zalijte temeljcem ili vodom, posolite i popaprite te nastavite kuhati na srednje jakoj vatri oko 30 minuta pa štapnim mikserom pretvorite u gustu juhu.

4. Na kraju dodajte mlijeko, pustite da juha kratko prokuha pa po potrebi dodatno začinite solju i paprom.

5. Poslužite u dubokim tanjurima, uz kockice preprženog kruha i pokapano maslinovim uljem.

Ako niste znali, "tjestenina" za mršavljenje postoji, samo je od spiraliziranih tikvica. Otkrijte odličan zalogaj u kojem možete uživati svim čulima i bez zadrške.

zadovoljna.hr