Konavoska pita od rogača

Konavoska pita od rogača, desert, recept
Iako se na okus te mahunarke treba naviknuti, ona je dostojna zamjena za čokoladu. Može pružiti jednaku utjehu, a pritom ne liječi samo srce nego cijelo tijelo.
Dakle, jeste li znali da rogač spada u porodicu mahunarki, a ipak je posve drukčiji od njih. Za razliku od većine mahunarki kod kojih se konzumiraju sjemenke, kod rogača se konzumira mahuna.

Konavoska pita od rogača

8 osoba a la carte
Sastojci:
Jaja 4 kom + 1 bjelanjak
Biljno ulje 0,10 lit
Šećer kristal 0,16 kg
Brašno 0,16 kg
Mlijeko 0,05 lit
Mljeveni rogač 0,10 kg
Grožđica 0,10 kg
Naribanih jabuka 0,40 kg
Čokolade za kuhanje 0,05 kg
Prašak za pecivo 1 kom
Vanilija šećer 1 kom
Šećer u prahu 0,03 kg
Liker od rogača 0,01 lit
Priprema:
Odvojiti žumanjak od bjelanjka, te pjenasto istući žumanjke i šećer kristal. Dodati mlijeko,ulje,brašno,prašak za pecivo,vanilija šećer,rogač, liker od rogača, grožđica,snijeg od bjelanjaka i na kraju naribane jabuke. Izliti u nauljeni lim odgovarajuće dimenzije i peći od 40 do 50 minuta na temperaturi od 180C.Na vruć kolač izliti glazuru od topljene čokolade i tučenog bjelanjka sa šećerom u prahu. Ohladiti i poslužiti ukrašeno listićem mente, leptirom od limuna i detaljem mahune rogača.

Ps. Ovaj kolač se u javnosti prvi puta pojavio u siječnju 2008.god. na danima Dubrovačke kuhinje u hotelu Turist u Varaždinu; da bi potom u Hrvatskom kuharskom savezu stavljen na listu jela za zaštitu.
Prezentatori smo bili mi iz Udruge kuhara DNŽ-e....tek toliko da se zna!