Kako najbolje pripremiti pastrvu, brancin, oradu i sličnu ribu?

riba

SOČNO I BRZO Kako najbolje pripremiti pastrvu, brancin, oradu i sličnu ribu?

Evo jednog malog trika

Pastrva, orada, brancin, oslić... Sve su ovo ukusne ribe koje su relativno lako dostupne. No, mnogi ih izbjegavaju jer ne znaju kako ih najbolje pripremiti (osim na roštilju/gradelama) ili misle da za to nemaju vremena. Naš je savjet namijenjen upravo njima.

Ovakva riba bit će izuzetno ukusna i ostati sočna ako se pripremi umotana u aluminijsku foliju. Sve što vam treba je očišćena cijela riba, aluminijska folija i nešto začina. Ribu začinite po volji. Primjerice, možete je posoliti, popapriti i dodati malo suhog bosiljka, a u utrobu joj staviti nasjeckani češnjak i svježi peršin.

Zatim se riba stavi na komad aluminijske folije koji nauljimo s malo maslinovog ulja. Komad folije mora biti dovoljno velik da se može preklopiti preko riba (jedne ili njih više) i potpuno zatvoriti sa svih strana. Prije nego foliju zatvorite, unutra možete ubaciti i polovicu limuna kojim ribu prethodno poškropite, još peršina, češnjak (kojeg ne morate ni guliti ako ga ne planirate jesti)... Već kako vam drago.

Osnovna ideja je da se riba peče u vlastitom soku i mirodijama kako bi ostala što sočnija i što bolje upila sve začine. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C dvadesetak minuta. Poslužite uz kuhano povrće (krumpir, blitvu, karfiol, brokulu i sl.). Cijeli ručak ne bi vam trebao oduzeti više od četrdesetak minuta.