Jednostavni starinski kolač: Kolač od riže

Kolač od riže, desert, recepti, kolači
Recept za kolač od riže vrlo je jednostavan. Potrebno je samo malo prhkog tijesta, standardno skuhana riža u mlijeku, par jaja, prstohvat vanilije i fantastični kolač za svaki dan je tu.

Kolač od riže

POTREBNO:

Za prhko tijesto:

200 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 jaje
Za nadjev od riže:

1 l mlijeka
250 g riže okruglog zrna
100 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
3 jaja
PRIPREMA:

Za prhko tijesto pomiješajte brašno s šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo, dodajte omekšali maslac i jaje pa umijesite kompaktno tijesto. Tijesto formirano u kuglu omotajte prozirnom folijom i pospremite u hladnjak na 30-tak minuta.
U lončić koji prethodno isplahnete sa malo hladne vode ulijte mlijeko, dodajte polovicu šećera i vanilin šećer pa kada zakuha usipajte rižu. Kuhajte rižu na sasvim laganoj vatrici uz povremeno i često miješanje 15-20 minuta.
Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa ostatkom šećera pa kada se lijepo zapjeni, ulijte tu smjesu u mekanu i kuhanu rižu. Na kraju dodajte posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Prhko tijesto razvaljajte i rasporedite po dnu namašćenog i pobrašnjenog lima srednje veličine, preko njega rasporedite masu od riže i jaja, zagladite površinu pa pecite u pećnici na 175ºC 25-30 minuta.
Pečeni kolač posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Dobar tek!