Ima li ičeg ljepšeg od zalogaja toplog domaćeg kruha?

uskrsni ponedjeljak, Uskrs, gladan, siromaštvo, Mostar, bijeli kruh, kruh, tosti kruh, kruh, bijeli kruh, Isus, Isus Krist, kruh, vatikanski kruh, religija, vjerovanje, pakiranja, namirnice, sunčani vitamin , istraživanje, kruh, sol, šteta, proteinski kruh, kruh, recept, kruh, domaći kruh
Donosimo vam jednostavan recept po kojem doista svatko može napraviti svoj kruh. Napominjemo kako će vam trebati kalup za kruh ili neka posuda slične veličine i visine.

Sastojci:

- 3 dl mlijeka
- 15 grama svježeg kvasca
- 1/3 čajne žličice šećera
- ½ čajne žličice soli
- 1 žlica ulja
- 1 jaje
- ½ kg glatkog pšeničnog brašna tipa 550

Postupak:

Početak je najvažniji! Ako ovo odradite dobro, kruh će biti savršen. Ugrijte mlijeko na vatri do nešto više od sobne temperature (oko 35°C). Ne smijete ga pregrijati jer će inače uništiti kvaščeve gljivice i tijesto se neće dići. Najbolje je umočiti prst u mlijeko kako bi isprobali toplinu.

U posudi u kojoj ste izmjerili 3 dl mlijeka razlomite svježi kvasac na sitno i dodajte ugrijano mlijeko te šećer. Dobro promiješajte.

Brašno stavite u veću posudu (u kojoj će imati mjesta za dizanje) te umiješajte mlijeko, sol i ulje. Smjesa ne smije biti toliko mekana da se jako lijepi za stijenke posude, ali niti toliko tvrda da je jedva miješate. Najbolje bi bilo kada bi se samo malo lijepila za stijenke posude dok miješate.

Kada ste dobro izmiješali, pokrijte čistom kuhinjskom krpom, stavite posudu u plastičnu vrećicu i zavežite je (na taj će se način bolje dići). Kad se digne, kroz najmanje pola sata, vjerojatno i više, tijesto premjestite u dobro nauljenu posudu za pečenje kruha. Još jednom pokrijte čistom krpom i pustite da odstoji 10-ak minuta i još se malo digne. Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 180°C.

Prije nego stavite tijesto u pećnicu, premažite ga jajetom kako bi kruh imao lijepu boju dok se ispeče. Neka se peče dok korica ne bude lijepe zlatno-smeđe boje (barem 20-ak minuta). Kada je kruh pečen, izvadite ga iz posude za pečenje i umotajte u čistu kuhinjsku krpu, kako se ne bi stvrdnuo.