Hrvatska ratna mornarica prvi put sudjeluje na Maratonu lađa na Neretvi

maraton lađa, Metković, Ploče, maraton lađa
Posada Hrvatske ratne mornarice (HRM) u subotu će prvi put sudjelovati na Maratonu lađa na Neretvi koji će se održati 22. put zaredom

Posadu Hrvatske ratne mornarice čini 16 pripadnika Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flotile HRM-a.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su da se pipadnici satnije, pored uspješnog provođenja vježbi i obučnih aktivnosti, od travnja intenzivno se pripremaju i za sudjelovanje na natjecanju.

U sklopu priprema za Maraton lađa na Neretvi, ekipa HRM-a sudjelovala je i u nizu preliminarnih utrka kako što su Kup Grada Zagreba, Kup Gospe Karmelske i Kup Svetog Ilije, navodi se u priopćenju.

Sudjelovanje Hrvatske ratne mornarice na Maratonu lađa održava se u svijetlu prošlogodišnjeg povratka Hrvatske vojske u dolinu Neretve. Od rujna 2018. u Pločama je otvorena vojarna “116. brigade Hrvatske vojske” u kojoj je smještena novoustrojena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva, postrojba kojom je Hrvatska ratna mornarica dobila nove sposobnosti.

Povratak Hrvatske vojske na jug Hrvatske u funkciji je sigurnosti i pomoći lokalnoj zajednici, civilnim institucijama i stanovništvu. U tom smislu, do inicijative i aktivnog sudjelovanja pripadnika HRM-a na Maratonu lađa došlo je iz perspektive razvoja suradnje i zajedničkog života Hrvatske vojske i naroda iz kojeg je Hrvatska vojska i nastala, priopćili su iz Ministarstva obrane.

Maraton lađa je kulturno-sportsko-turistička manifestacija i natjecanje koje organizira Udruga lađara Neretve, a kojim se čuva tradicija i identitet hrvatskog naroda na području doline Neretve. Natjecanje se provodi od Metkovića do Ploča, na trasi duljine 22,5 kilometara i jedno je od najmasovnijih i najgledanijih u Hrvatskoj.

Hina