Film Mrtve ribe osvojio nagradu Gold Remi Award u Houstonu

mrtve ribe, nagrada
Mrtve ribe film Kristijana Milića koji u poslijeratno doba jednog provincijskog gradića prati sudbine dvadesetak likova i ima čak 42 glavne uloge.

Milićev film nastao je prema scenariju Josipa Mlakića, odnosno njegovoj zbirci pripovjedaka »Mrtve ribe plivaju na leđima« iz 2011., koja sadrži 15 novela vezanih uz bosansko-hercegovački, etnički i vjerski podijeljeni gradić i prema kojoj je već priređeno nekoliko kazališnih izvedbi.

Sve su priče međusobno isprepletene, a ishodište im je u samoubojstvu lokalnog pjesnika i bivšeg profesora. Tijekom jednog dana njegovi sugrađani pokušavaju proniknuti u motive bizarnog samoubojstva profesora.

Film je snimljen u hrvatsko-bosansko-hercegovačkoj koprodukciji tijekom proljeća prošle godine, na više od pedeset lokacija u Mostaru i okolici.

Glumački ansambl predvodi Dragan Despot. U ostalim ulogama su Asja Jovanović, Marijana Mikulić, Ornela Vištica, Nermin Omić, Dražen Mikulić, Goran Bogdan i drugi.

Film je dosad sudjelovao na desetak filmskih festivala u Hrvatskoj i BiH, a na nekima od njih je i nagrađen - Dragan Despot je osvojio nagradu za posebno umjetničko ostvarenje na Vukovar Film Festivalu, dok je u Puli osvojio Zlatnu arenu za specijalne efekte (Branko Rapalust) i Posebnu pohvalu Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa, te nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu za Ivu Krešića na 11. Mostar Film Festivalu.

Gold Remi Award u Houstonu primili su reditelj Kristijan Milić i producentica Maja Knezović Lasić