Duvanjske priče: Žeran

tomislavgrad

...u šalu i humor i svaku, lošu ili dobru situaciju okrenija bi na zajebanciju, tako da su njegove provale u toj branši bile posebno cinjene. Znao je on radeći s konjom pravit neviđene scene. Tako je jednom prilikom orući, kad je konjčić dovuka brazdu na dnu njive i nije se zna okrenut, Milić ga uzme na ruke ispod droba i okrene. Drugi ljudi baš i ne bi isticali loše osobine svoga tako slabog konja, ali Milić je od toga ižinjava prije svega, razonodu, smijući se na svoj račun, a naravno i drugima je bio omiljena tema na svakom okupljanju.

Ovaj put Žeran, kako se zva konj, nije bio angažirana na domaćinskim radovima i tako je pušćan na pašu, što je bila česta situacija u seockoj rednji alaše. Skoro svi seocki konji skupa na ispaši, posebno nakon dugog zimskog boravka u pojetam, ne poznaju se dobro i tu ponekad dolazi do sukoba među njima. Tako je i Žeran u prvom proljetnom susretu proša ne baš najbolje, jer ga udari drugi konj grifom u butinu.., i rasiklo cili pedalj.

Kad je konj navečer doša kući, Milić gleda ranu na butini, razmišlja kako to sanirat, isprobava svoj veterinarska znanja, ali baš i ne zna šta bi. Proba staviti zavoj i zalipiti ga flasterom ali flaster nikako da se zalipi jer spada sa dlake. Onda mu dođe ideja, orginalna i svojstvena samo njemu, a to je da postavi zavoj, a onda konju navuče gaće na stražnje noge kako bi to držalo zavoj koji stalno spada.

Postupak oblačenja je proša uz zajebanciju i smijanje i milićevo „ a pajdo šta veliš ti." Gaće su bile sa tregerim koje je veza oko sapi konju, da ne spanu doli. Konji su naučeni na ljude i bez problema u miru podnose, i kad se potkivaju, kad im se meće samar ili komaća, ali nikako ne vole kad im se nešto petlja oko zadnji nogu.
Tako je i Žeran sve u miru trpi, ali kad se Milić odmaka od njega da iz malo bolje perspektive pogleda svoje djelo, Žeran pogleda niza se, pa poče tuć zadnjim nogama.., nastade nered, digla se prašina, lete drvene letve od one slabašne pojatice. Ne staje on dok nije sve stuka.., jasle i pojaticu, pokušavajući odbacit novi modni detalj. Kad je tutanj proša i prašina se slegla., Žeran se napokon rišio gaća, pitaju Milića šta se dogadja s konjem.., on ladno odgovara: „ siguran sam da mu se kroj gaća nije baš najbolje svidio."

Geofrey Chaucer