Duvanjske priče: Učiteljica

Crnka visoka zgodna, sredjena cura... mora da je djelovala nestvarno među onim sirotinskim pukom. Kod dice je izazivala čuđenje i divljenje ali najviše stra, jer je u ta doba batina bila osnovni učiteljski alat, a nova je i niko ne zna kakva će biti. Oće l' šibat jako ili možda neće, to je bilo neizgovoreno pitanje tadašnji (m)učenika.

Ovi malo stariji sigurno su imali puno više pitanja koja su im se vrzmala po glavi. Svima, tada, pivanim momcima, klecala su kolina i klimala se zavodnička sigurnost kad je bilo pitanje taktike i načina pristupa, a zapela je za oko svima. Jedan od potencijalni kazanova bio je i mjesni birtijaš Džoni koji je možda i ima izvjesnu prednost, s obzirom na to da je bio bogat i u ta doba ima auto, šta nije bilo za bacit. Kako god ipak je skupio hrabrost i odlučio krenuti u akciju, ali nije zgoreg malo se posavjetovat sa Buljkom, tada poznatim zavodnikom i dobrim poznavateljem ženski vijuga. Pita je on k'o usput, Buljku, kakve su mu šanse kod nje..., a ovaj je upravo sidio za stolom sa Milićom, što je u ta doba bio ubitačan tandem za napravit smutnju i smijuriju. Poznati dvojac mu rado izađe u susreti u povjerenju mu napriča puno toga. Kako voli kad je frajer sređen, kad je bogat i posebno voli agresivne... čim dođeš kod nje odma navali na nju i kad se ona brani ti navali jos vise... to je napali... to ona voli... Zadovoljan kazanova sa gotovim rješenjem u ruci dogovori sa savjetnicima dan posjete famoznoj učiteljici U dogovoreno vrime, akteri se nađu kod Milića i tu će oni čekati razvoj događaja jer je milićeva kuća blizu škole di živi uciteljica u stanu. Na vrime se pojavi i zavodnik u odjelu, na glavi slamati šesir, sunčane naočale.., sređen k'o glumac, pun samopuzdanja...

Ova dvojica ga još ohrabre i požele mu sve najbolje..,sve fino.., a u sebi mangupi jedva čekaju razvoj događaja znajući da će bit belaja. Ode Džoni samouvjereno i sa sretnim osmjehom, međutim, nije prošlo malo... evo ga leti, vas isčeprljan, odjelo pokidano, od šešira samo dvi slmke za uvom... Milić viče., ej pajdo stani, staani..., kako je bilo i valja se od smija, ali Džoni proleti i ne zaustavlja se samo priko ramena zavika, au ništa naglo... zamal' glavu ne izgubi.

p.s.
Sva trojica navedenih su pokojni i Bog im da pokoj vični, ali imali su duše za sto generacija. Učiteljica je dici bila dobra, a sam događaj, ko zna jel baš tako bilo il' možda nastade u glavama ove trojice legendi.

Geofri Ckaucer