Donosimo male kulinarske trikove!

Ljubuški, krompir, vađenje, krumpir, zdravlje, krompir, šok, lijek, zdravlje, krompir, krompir, vagina, krompir, zdravlje, sokovi, krompir, debljanje, hrana za jelo, krumpir, sok od krumpira, ljekovitost, krompir, krompiri, hladnjak, kulinarski trikovi, krumpir, luk, mladi krumpir, Ljubuški, katica kiš, Nevesinje, krompir, kuhani krompir, guljenje, trik

Meso batata može biti od bijele preko žute pa do narančaste boje, a kora mu je bijela, žuta, narančasta, crvena ili ljubičasta. Ovisno o boji, varira i okus, a slatkasti narančasti batat je fin i sirov. "Ima okus poput mrkve", kaže Ivan Šulog, vlasnik poduzeća za uzgajanje egzotičnog voća i povrća.

Ljubičasta ili žuta mrkva s razgranatim korijenom potječu iz Azije, okusom su slađe i sočnije od narančaste mrkve te imaju više betakarotena od drugih poznatijih vrsta mrkva. Kad se krumpir procjenjuje po boji, obično je kod domaćih sorti žute kore meso žuto i brašnasto te sadrži više škroba. Lakše se raspada i kremastije je pa je pogodno za kuhanje, pripremu pirea, knedli i rolada od krumpirova tijesta, juha i variva. Žuti brašnasti krumpir koristi se i za zgušnjavanje jela.

Kod sorti crvene kore, meso bijelo i čvrste strukture najbolje je za pečenje i prženje. Među namirnicama s neuobičajenom bojom omiljen je i superzdravi crni češnjak. Rabi se u svim jelima u koja se dodaje svježi češnjak, no s obzirom na to da je blažeg slatkastog okusa popis jela u kojima se upotrebljava još je i duži. Dakle, može se dodavati u sva mesna, povrtna i riblja jela, a zbog karamelaste arome čak i u kolače.

Plavi krastavac u službi voća

Plavi krastavac potječe s Himalaje, a može se uzgojiti i kod nas. Plodovi rastu na grmu koji karakteriziraju privlačni listovi. Omiljen je u Kini, gdje se sočna i slatka pulpa voćnog okusa najčešće jede sirova. Zbog obilja pektina koristi se i kao sredstvo za želiranje pekmeza, marmelada, želea i sokova.

Čokočešnjak

Crni češnjak se dobiva stajanjem svježeg češnjaka u posebnim uvjetima. Tijekom vremena gubi miris, ali ne i kvalitetu. Okus crnog češnjaka podsjeća na balzamički ocat i sojin umak, ali bez intenzivne kiselosti. Gorkast je, a miriše na karamelu i čokoladu.

Luk i mrkva

Zbog svoje slatkoće i sočnosti, ljubičasta i žuta mrkva dobre su za pripremu slastica: biskvitnih kolača i torti, sokova, variva i svih jela kojima ne smeta slatkasta aroma. Ljubičastom luku je kod kuhanja potrebno puno više vremena da omekša nego žutom.

Izvor: 24sata.hr